30 Mart 2017 Perşembe

Harem(Bale)

     Yorumları çok merak ediyordum, biraz araştırdım int.ten. Benim aksime nasıl beğenilmiş, takdir toplamış. Batı sanatı ile doğu müzikleri sentezi vs. denmiş. Düşünürsem doğru, çok çaba sarf edilmiş, emeklerine sağlık. Tamam kabul ediyorum sanat eleştirmeni falan değilim ama sanatı seviyorum ve kendime göre belli oranda zevkliyim. Kulak ve göz konusunda hiç fena değilim. Yine de sevmedim ben bu gösteriyi. Bu yorumumun nedeni belki de diğer tüm yabancı bale gösterilerini izlememden kaynaklı olabilir.
     Şunu da kabul ediyorum; Osmanlı, Osmanlıcılık diye bir furya başladı son yıllarda. Bu da beni itiyor ve sonuç olarak Padişah, harem, Osmanlı, saray kelimelerine karşı antipati duyuyorum. Neden gittin derseniz; kızım bale dansı izlemek istiyordu ve temsiller azalmaya başlayınca, internet üzerinden yer bulamadığımdan Harem e hafta içi olsa da gitmek durumunda kaldık. Temsiller bitmeden kızıma bale gösterisi izletmek istedim.


          Gösterinin ilk perdesi başlamadan kızıma 'çok beğeneceğine eminim' dedim. İlk yarım saat gerçekten çok sıkıldım ve kızımın kulağıma 'anne hiç beğenmedim' diye fısıldayışı ile 'tüh' dedim içimden. Bir süre sonra kafasını omzuma koyup izlememeye başladığını görmemle, sanırım 2. perdeyi göremeyeceğiz dedim. Kızım ilk aradan sonra çıkmak istedi. Beğenmemiş. eşim beğenmiş, hatta bizim de sevdiğimizi düşünmüş. Zevkler ne kadar da tartışılmaz değil mi?
      Bir kere orkestra inanılmazdı, yürekten alkışladım onları. Benim yakıştıramadığım; batı dansının doğu müziğiyle yapılmasıydı ve balenin estetiğinin bizim müziklerimize yakışmadığıydı. Kafam da hep klasik müzik dolandı durdu. Estetik gelmedi bu sentez bana. Yine diyorum !zevkler ve renkler tartışılmaz' diye.
      İlk perdenin sonlarına doğru kendimi vermeye başlamıştım aslında ama kızımı kıramayıp çıktık Opera binasından. İzleyipte benim gibi düşünen var mı diye çok merak ediyorum aslında?

2 yorum:

Ayşe'nin Kozası dedi ki...

Klasik müzik olmalıydı...

lovehouse dedi ki...

Ayşe hanım kesinlikle...