16 Ekim 2012 Salı

Çiğneme Terapisti(Çocuğum Çiğneyemiyor-Pütürlü Yiyemiyor-Blendır Anne-Babası)

     Birçok anne-baba bu konudan muzdarip, tıpkı zamanında bizimde olduğumuz gibi. Zamanında diyorum ama kuzum henüz 1 yıldır pütürlü yiyebiliyor. Neler yaşadığımızı bizi takip edenler bilirler, ancak google a yazıp arayan, çaresiz aileler için ayrıca buraya yazmak istedim.
     Bizim asıl sorunumuz fışkırtarak kusma olduğundan, kızımın pütürlüye geçişi 3 yaşa kadar sürdü. Zaten yediği herşeyi kusuyordu ve biz minicik bir pütürlü gıdayı dahi vermeye cesaret edemiyorduk. Böyle böyle yaş 3 e yaklaştı ama elimizde blendır ile dolaşmaktan da bıkmıştık. Biz kendimize blendır anne-babası diyorduk.
     Durmaksızın kusması bizi hastaneden hastaneye koşturuyordu ve bir çare bulamıyorduk, gitmediğimiz onlarca dr., hastane, prof kalmamıştı. Sonunda bulduğumuz Hacettepe deki Prof. bize azarlarcasına bir açıklama yapmıştı; Ne zaman katı gıdaya geçerseniz, kusması da o zaman duracak, çok geç kalmışsınız. Evet kusuyor ama pütütlüye erken geçseydiniz, daha erken kusması duracaktı.' Bu acı gerçeği kabullenmek istemedik başta, bayan profa epeyce kızdık, bizi anlamıyor vs. diye.
     Bizi Çiğneme Terapistine yönlendirdi. Umutlu olmamamıza rağmen gittik. Hatta terapistin söyledikleri içimizi açmadı, söyledikleriyle çözemeyiz diye bile düşündük. Keşke dedik; böyle bir merkez olsa da oraya yatırsak kızımızı ve onlar öğretse bu çiğneme yutma işini.
     Terapistin önerilerini 1 yıl kadar önce Şu postta anlatmıştım. Mutlaka dikkate alın, bunlar bizde çok işe yaradı.
     Hemen bir fark görebiliyorsunuz, buna inanın. Ufak ufak ama görülüyor. Biz kızımız ufacık bir makarna parçasını yedi diye alkış tufan gitmiştik, düşünün artık, 1 adet kelebek makarnanın bir kanadını çiğneyip yutmakla başladı, sonra bir çubuk krakerin dörtte birini yiyordu vs. Gözlerimize inanamıyorduk, 3 yaşına kadar eline herhangi bir yiyeceği alıp yemişliği olmayan bir çocuktan bahsediyoruz, öyle ki, sadece yiyecek değil, oyuncak yada elini dahi ağzına sokmazdı. Bildiğim tüm çocuklar oyuncaklarını ağzına götürür yada parmakları ağzındadır dimi?
      Yine çok önemli bir yardımcımızda Kreş oldu. Pütürlüye başlattığımız sanırım ilk 2 ayın sonunda kreşe başladı. Öğretmenleri ile konuştuk: ''Katı gıdaya geçeli 2 ay oldu ve çok ağır yiyor, dolayısı ile diğer çocuklara yetişemeyebilir, zaman tanıyın, masada daha fazla kalsın, ayrıca kendi yiyemez ve yedirmeye çalışın'' diye. Çok faydasını gördük, çiğneme Terapistinin yöntemleri eşliğinde, kreşin de başlaması, arkadaşlarını gözlemlemesi ve nasıl çiğnemesi gerektiğini öğrenmiş olması, çok işimize yaradı. İlk sene diğer çocuklar gibi büyük lokmalar yiyemedi, tıpkı 1 yaşında katıya yeni geçiş yapmış bebekler gibi yiyordu, sonra sonra hızlanmaya başladı ama bu yaklaşık 1 yıl sürdü.
     Şimdiyi sorarsanız; hayatımızda blendırın 'b' si dahi yok, lokmalar büyüdü, hatta artık kendi çorbasını kendi içiyor. Tek sorunumuz porsiyonlarının küçük oluşu. Bu kendi yapısıyla ilgili. zaten küçük doğdu ve minyon bir kız, az yiyor, sık yiyor.
     Biliyorum, bu süreç çok zor, sabır istiyor, başka çocuklar gibi eline kek-börek-ekmek-meyva alıp yiyerek gitmiyor ama zamanla hepsi olacak emin olun. Biz tamamladık bu süreci şükürler olsun, darısı isteyen herkese, Allah kimseyi çocuğuyla sınamasın, sağlıklı, uzun ömürler versin. Amiin.

231 yorum:

1 – 200 / 231   Yeni›   En yeni»
maviye iz süren dedi ki...

Ferdacım çok şükür atlatmışsınız.

lovehouse dedi ki...

Evet Bahar cım çok tşkler,şükürler olsun.Çok zor bir 3 yıl geçirmiştik.

Unknown dedi ki...

merhabalar benimde oğlumda aynı sorun var. 3 yaşında olacak yılbaşında ama maalesef pütürlüye geçemedik.eline hiçbirşey alıp yemiyor ve sizde bunun zorluğunu biliyorsunuzdur. bu süreci atlattığınıza çok sevindim.yazdıklarınızı dikkate alıyorum ama benim oğlum bakıcıda olduğu için sadece hafta sonları ilgilenebiliyorum. sizinle iletişime geçmek istiyorum, bu süreci atlatmada bana yardımınız olacağını düşünüyorum. beni en iyi siz anlarsınız.. sevgiler..

lovehouse dedi ki...

Merhaba Berna hanım.benim kızımda hemen hemen sizinki ile aynı aylarda pütürlüye geçti ve kızıma anneannesi bakıyordu.yani bende çalışan anneyim ve sizi çok iyi anlıyorum. Evet iletişime geçelim, elimden geleni yaparım. İş kolay değil ama imkansızda değil. eline hiçbirşey alıp yemezdi Naz da. ama inanın hepsi oluyor, hemde birkaç ayda oluyor. süreç uzun değil. alışma aşamasında biraz kusacak, istemeyecek ama ezmek yok, sanırım siz eziyorsunuz. biz blendır kullanıyorduk ve çatalla ezilmiş olanı dahi kabul etmiyordu,hiç pütür istemiyordu. bakın siz daha şanslısınız, en azından ezilmişe geçebilmiş, gerisi daha kolay olacak. sadece çiğnemeyi bilmiyorlar, onlara bunu bizim öğretmemiz gerekiyor, yan dişleri kullanmayı öğrenecek, her kaşığı ya sağ yan dişlere, yada sol yan dişlere koyacaksınız. Çiğneme terapisti bize, çorbayı dahi yan dişlere koyarak yedirin demişti, kendi diliyle çorbayı boğazına götürmeyi öğrenecek, dilini ve dişini kullanacak, daha önce yazdığım teknikleri kullanacak. çok işe yaradılar. inşallah sizde aşacaksınız bu durumu, ben inanıyorum. terapistin orda öyle çocuklar vardı ki...görseniz şükredersiniz, çene kemiği hiç olmayan..vs. Allah onlara da yardım etsin, ailelerine de sabır versin.istediğiniz herzaman yardımcı olurum, aklınıza gelen herşeyi bu konuda sorabilirsiniz....sevgiler.

lovehouse dedi ki...

Bu arada şunuda belirtmeliyim;annem kızıma bakıyordu ve kendisi pütürlü konusunda acele etmemizi istemiyordu, nasıl olsa öğrenicek, baskı yapmayın, kendinizi yıpratmayın diyordu ama doktorlar öyle düşünmüyorlar:geç kalmadan başlanmalı diyorlar, yarın okul hayatında yaşayacağı zorlukları anlatıyorlar. kısaca annem bu konuda bize pek yardım etmedi diyebilirim. sadece akşamları ve hafta sonları uyguladık bizde.
bir örnek var yakınımın yeğeni:şuan 10 yaşlarında ve halen büyük ve sert yiyecekleri küçültmeden yiyemiyor, bizimkiler gibi geç kalınmış çocuklardan.bu nedenle geç kalmadan başlamalısınız.

Unknown dedi ki...

Bende yemeklerini sizin yazinizi okuduktan sonra yan dislerine koymaya basladim ve bakicisina soyledim.hafta sonu jelibona baslayacagim.hic basaramayacagiz gibi geliyor umarim bu sureci atlatiriz

Unknown dedi ki...

aslında uzun zamandır çabalarım var ama tabiyki oğlum inatla reddediyor. ama sizin yazınızı okuduktan sonra yemekleri yan dişlerine doğru veriyorum, bakıcısına da bu şekilde tembih ettim. bu hafta sonu da jelibonla çiğneme egzersizlerine başlayacağım inşaallah kabul ederse çünkü yemek dışında bilmediği hiçbirşey ağzına almıyor. ama çok güzel çubuk kraker yiyor. ne durumda olduğumu en iyi siz anlarsınız. umarım başarırız ve atlatırız. ama bu süreçte yine size ihtiyacım olacak. bu arada bende blog sayfası hazırlamaya çalışıyorum. belki o konuda da yardımcı olursunuz.Naz'a kocaman sevgiler Sinop'tan...

lovehouse dedi ki...

en etkili yöntem oyun, oyunla yapın jelibon işini: aaaa bak ben nasıl çiğniyorum, hadi parçala onu, yapar benim oğlu,gebetr onu,oleeey...gibi yüreklendirici şeyler. biz ilk yaptığımızda asla ağzına almıyacak demiştik,aldığında ise gözlerimiz dolmuştu.yüzük makarnalardan alın ve parmaklarına takın yüzük gibi, oyun oynasın.beyaz peyniri yada yağda yumurtayı elinizle alıp azıcık yumuşatın ve yan dişine koyun, minik minik olsun başlayın. önce istemese de verin. biz birkaçgün öyle vermiştik. ancak en önemlisi ona durumu önceden anlatmak:bak şimdi sen büyüdün ve bebekler gibi yemek yememelisin,abi oldun. düşünsene sende bizim gibi, büyükler gibi yiyeceksin.çiğne oğlum aferin sana, ez onu...diye yüreklendirin.
evet blog açarsanız çok iyi olur, hem yazar rahatlarsınız, hemde okuyanlar fikirler verir yada sizin fikirlerinizden faydalanırlar :)
oğlunuzun kraker yemesi süper birşey,maşallah :)
ayrıca Sinop u görmedim ama çok severim, ne güzel bir yerde oturuyorsunuz :)

Adsız dedi ki...

Merhaba...yazınız umarım bizim için de faydalı olur ben de dünden bu yana yaptıklarınızı yapmaya çalışıyorum..2 yaşında bir kızım var ve henüz hiçbirşeyi çiğneyerek yutmadı 18-20 aylık oluncaya dek kustu o nedenle ısrar edemedim pütürlü konusunda ,,dişler tamamlandı ancak hala sadece kaşıkla verileni yer ve koyu bulamaç şeklinde ya da yoğurtun içinde saklanmış bir şekilde ...tabi bu çiğneyerek değil sadece yutma şeklinde bir yemek ..herşeyi blendırlamıyorum ama mutlaka koyu bir bulamaç haline getirip yoğurtun içine koyarak yedirmeye çalışıyorum..bir de çok uzun zaman ağzında tutma durumumuz var biizm bazen bir tabak çorbayı bile 1 saatte ancak yiyor ağzında tutma nedeni ile ..doktorumuz rahat zamanla öğrenir diyenlerden ama bizim için çok zor o kadar az çeşit yiyebiliyor ki ..çünkü bir çok yiyeceği blendır yapma şansım hiç yok..eline verdiğim şeyi ya da zorla ağzına verdiğim bir lokma bir şeyi de mutlaka ağzında tutar bir süre sonra formatı bile bozulmamış bir şekilde tükürür..neyse uzun yazdım çünkü çok sıkıntılıyım İstanbul'dayım kreşe filan başalattığımız zaman çok zor oalcak diye üzülüyorum tabi bir de yetersiz beslenme nedeni ile hasta olacak diye endişe ediyorum..uzun bir süre aç bırakmak da bir işe yaramadı bizde ..umarım biz de sizin gibi çözümleyebliriz bu işi sonunda..bu konuda yardımlaşabiliriz umarım..çünkü bunu en iyi çekenler anlıyor maalesef...
görüşmek üzere.
Nur

lovehouse dedi ki...

Nur hanım merhaba...sizi çook iyi anlıyorum ve yardımlaşma,bilgi alışverişi ile halledebiliriz bu işi diye düşünüyorum.
tam 3 yıl aynı durumla savaştık. bir kere başlarsak asla geri dönmemeliyiz ve ilerleme için 2-3 ay kadar bir süre yetiyor. sonrasında kreş iyi bir kurtarıcı oluyor,çocuk örnek alıyor arkadaşlarından.
kesinlikle acilen başlayın pütürlü yiyeceklere. bizim doktorlarımızda böyle rahatlardı ve bizde onlar doğrusunu bikliyorlar diye acele etmemiştik ama ne büyük hataymış.3 yıl blendır elinde gez... :((
yumuşak gıdalardan başlayıp yan dişlere koyun gıdaları, bu çorbada olsa yan dişlere koyulacak ve asla blendır kullanılmıycak.mesela kek bizim çok işimize yaradı,elimde ezip,küçük parçaları yan dişlerine koydum.börek in yumuşak yerlerinden koparıp,yine yan dişlere koydum ve yüreklendirdim kızımı,sen byüdün aferin diye...artık bizim gibi yiyebiliyorsun diye...
umarım kısa zamanda sizde başarılı olucaksınız,bunu bütün kalbimle isterim.gelişmeleri yazarsanız sevinirim.
burda diğer anne babalara da yardım etmiş,yol göstermiş oluruz.
sevgilerle...

cibanu dedi ki...

Iyi gunler, ayni durumdayız biz de. Benim kızım şuan tam 24 aylık. Sürekli reflü tedavisi görüyoruz. Hep kustugu için biz de bu duruma geldik. Ve artık şuan ki sorunumuz çiğneyememe. Agxina corba verdimmi ilk lokmada bir itiraz mutlaka oluyor bir kac kuvvetli oksuruyor. Sonrasında da genelde kusmadan itirazsiz
yiyiyor. Tabii bazen oksurukle zorlsma yüzünden kusabiliyor. Ama kati bir şey verdigim anda direk
õgürüyor çünkü verdigim herseyi hemen yutmaya kalkıyor. Bir kac zorla cigne hadi çiğne diye diye
yediriyorum ama tabi cok hafif ön dislerle ciğneyerek
cogunlukla direk yutarak ama bi süre sonra yine adam

lovehouse dedi ki...

merhaba cibanu,
herkimde duyarsam çiğneyememe sorununu,çok üzülüyorum,bizde zor günler geçirdiğimiz için.
Allah yardımcınız olsun,lütfen biranönce katı gıdaya geçin,minik minik başlatın katıya.yağda yumurta pişirip minik minik yan arka dişlerine parmağınızla koyun,cesaretlendirerek yedirin.yemeğini ortadan verirseniz,direk diline yapışıyormuş ve öğürme refleksi oluyormuş.bu nedenle çorba dahi verseniz yan arka dişlere koyun demişti çiğneme terapisti,çok işe yaradı bu yöntem.kolaylık diliyorum size.
iyi günler(sormak istediğiniz birşey olursa yardıma hazır olduğumu bilmenizi isterim.)

cibanu dedi ki...

Çok teşekkür ederim. Peki ni durumda ben sabah kalkar kalkmaz hemen hic bulsmac vernmeden omlet mi vereyim yemezse ogleni bekliyecem degilmi ama iste öğlen de yemezse öyle öyle tüm gün aç kalabilir. Dayanmam gerekitir degilmi ben öyle aç gezmesinne bir türlü dayanamıyorum. Böyle kaç gün dayandiniz siz????

lovehouse dedi ki...

benim kızım tam 3 sene bulamaç ve çorbayla yaşadığından,hemen,biranda geçemedik katıya tabii,ayrıca düşük kilo ve boya sahipti kustuğundan dolayı.
sizin çocuğunuzda 2 yıldır püre tüketmiş,tavsiyem şudur;her öğüne öncelikle pütürlü(katı)gıda ile başlayın(aç olduğundan,biraz olsun yemeye çalışacak,en azından ağzı katı gıdanın farkına varacak).sabahları yağda yumurta ile başlayabilirsiniz,sonrasında yumurtasını peynirli yaparsınız. ekmeğini süte bandırıp minik minik verebilirsiniz ağzına ama arka yan dişlere. yumuşak peyniri iki parmağınızla ezip minicik arka yan dişlere koyun,öğürecek yada tükürecek ama öncelikle farkında olmaya başlayacak. ayrıca kızınıza abla olduğunu,artık bizimle yemek yiyeceğini anlatın,yuttuğu her pirinç tanesi kadar gıda için alkış yapın.bizde alkış kıyamet gidiyordu.o hevesle yeniden katı yemeye çalışıyordu,bazende hiç istemiyordu.
sabah bu şekilde verdiniz ama hemen hemen hiç bişey yemedi ki,çoğunlukla ilk başlarda böyle oluyor; sakın yılmayın. sonrasında bulamaç hazırlayıp verin(dr.lar vermeyin diyor ama kilo kaybı korkusundan ben verdim malesef,yoksa hepten aç kalacaktı.) ama öncelikle katı gıda, iyice yemediğinden emin olunca yada çok az yediyse katıyı,sonrasında hazırladığım bulamaçtan veriyordum.
öğlen genelde çorbaya devam ettim ama hep öncelikle katı verdim.mesela iyi haşlanmış makarna yada yumuşak kek. makarnaları parmağımıza(yüzük makarna) takıp oynadık,yemeye teşvik ettim kızımı. minik bir parça koparıp arka yan dişlerine koydum,çiğnesin diye eğlendirip,yüreklendirip çiğnettim. ilk olarak kelebek makarnanın bir kanadını çiğneyip yutmuştu, nasıl sevinmiştim anlatamam :)
evde yapacağınız keki küçük bir parça koparıp, sütle hafif ıslatıp arka yan dişlerine koyun(bunları hep açken yapın.
bu arada çiğneme terapistinin bize öğrettiklerini okumuşsunuzdur,bunları mutlaka uygulayın,jelibonla yaptığımız uygulamayı.yan dişlerinin farkına varmalı çocuk,bastırmayı dahi bilmiyorlar,bunu görünce çok şaşıracaksınız.
akşam muhallebisine de minik minik ekmekler katıyordum. ayrıca gündüz dışardayken ve açsa, yanımda hep petibör bisküvi yada çubuk kraker taşıyordum ve ilk olarak onu eline veriyordum, ağzında ıslatıp yutuyordu ama katıya geçişte bunlarında faydası oldu.
çilek vs. o ayın meyvelerinden eline veriyordum,ısırmayı bilmediğinden,öncelikle ben ucunu ısırıp veriyordum,oda yalıyordu,suyunu çekiyordu :))
bunlar çok çabuk olmuyor malesef,2 ay kadar uğraştık biz,sonrasında kreşin faydalarını da çok gördük,orda çocuklar yerken özeniyorlar.
yakınlarınızda yaşıtı çocuklarla birarada yemek yedirmeye çalışın,kızınıza arkadaşının nasıl yediğini anlatıp gösterin.
aç kalmasına bende dayanamazdım,aslında ilk başlarda bunuda denedik ama yanlış bir hareketti bence,sabırla öğretmek varken,zorla ve aç bırakarak öğretmek pek uygun gelmedi.
size sabır ve başarı diliyorum :)
not:yine aklınıza gelen,kafanıza takılan birşey olursa herzaman yazabilirsiniz.

cibanu dedi ki...

Ya gerçekten ne kadar teşekkür etsem azdır cok sağolun. Bende hic ac birakmak istemiyordum sizden bunu duymak beni çok mutlu etti. Çünkü herkezin her doktorun psikologun önerisi hep aynı oldu. Aç bırakın. Şimdi dediginiz gibi hemen başlayacağım gelişme olursa da haber ederim. O jelibonu benim kiz asla kabul etmez gibi geliyo ama onu da dnemeye calisacam. Simdi 1hafta kadar daha annemlerdeyim aydinda. Evime döndüğümde bursaya esimle onu belki yapabiliriz. Tekrardan çok sagolun. Eğer yine bisey soracak olursam sorarım eger sizi sıkmazsam .....

lovehouse dedi ki...

Rica ediyorum,keşke tüm annelere ulaşabilsem bu konuda,ne çektiğimi bir biz bir de Allah bilir bu konuda.
evet dr.lar aç bırakın diyor ama bizim çocuklarımız zaten kustukları için çok zaman kaybettiler gelişme açısından.İnşallah bunu çözeceksiniz,ben inanıyorum.
jelibon olayı da şöyle olmalı;sizin kızınız belki başka şeyden hoşlanır,onu deneyin ama jelibon yumuşak ve tatlı olduğundan çocuklar seviyor.gazlı beze sarıp arka yan dişlere koyun,bastır kızım dişlerinle deyin,yani bir nevi gaz verin,cesaretlendirin.benim kızıma babası 'hadi kızım gebert onu,ez onu' diye bağarırdı, yerlere yatıp alkış yapardı birimiz, diğerimizde ağzına bunu verirdik. Tabi önce kendimiz yapıyormuşuz gibi denerdik,bak işte böyle kızım derdik, sakin bir zamanında yapın, evde kimse yokken,sadece anne ve baba,ertesi gün yine ama hep oyunla.bu olay önemli,dişlerinin varlığını gösteriyor çocuklara, aynı zamanda çiğnemeyi,dişleriyle ezmeyi gösteriyor, yada saç bigudisi yöntemini deneyin,hani şu yılan şekilli, içinde ince tel olanlardan.
ayrıca annemde Aydın da yız deyince söyleyeyim dedim, benim eşimde Aydın lı :)hemşeri sayılırız :))
sakın sıkarım diye düşünmeyin,ben blogumu aktif kullananlardanım,yani msjınızı herdaim(haftasonu hariç)cevaplarım hemde hiç sıkılmadan.
sevgiler.

cibanu dedi ki...

Ayyy Hemşehri olmamıza çok sevindim....siz hangi şehirde oturuyorsunuz.? Bu arada tekrardan sagolun. Inanin bu durumdan dolayı psikolojim bozuldu. Aile psikologuna kadar gittik. Bi de ben memurum 2 yıl ücretsiz izin aldım 2yildir kızımla evde başbaşa bu sorunlarla boğuşuyoruz. Eylulde işe basliyacam ve mecbur onu krese vericem hala yiyemiyor olursa bilmiyorum napicaz. Inşallah o zamana kadar atlatiriz. Dün sizin dediğiniz gibi yaptım önce fasulye ve patatesi kati ufak ufak ağzına koydum öle yarım parmak kadar 1taze fasulye ve nohut büyüklüğünde 2-3 parça patates yedi. Yanlarla ama genelde on dişleri ile cignedi gerisini asla istemedi bende ardından çorbasıni verdim...

lovehouse dedi ki...

:) bende sevindim.
biz Ankara da oturuyoruz,eşim Aydın lı,ben Trabzon luyum.
benim kızım,okumuşsunuzdur ama,tam 34 ay kustu,bende fobi oldu kusması,halen hasta olduğunda kussa,ben yaklaşamıyorum :((
sizi çok iyi anlıyorum,bugünler geçecek inşallah. şimdi geriye bakınca,kızımı katı yerken izlerken...neler çekmişiz diyoruz.bir parça kek yiyen,elinde meyve yiyen çocuk görünce...ne zaman benim kızımda böyle olucak derdik.meğer kusmayan,katı gıda yiyen çocuğu büyütmek ne kolaymış,bunu normal çocuğu olan aileler bilemez.
keşke yazılarımı daha önce okuma şansınız olsaydı, bana ulaşsaydınız. katı yemeye başladıklarında reflü yada bizimki gibi sebepsiz kusmalar daha çabuk geçiyor. hem çok şanslıymışsınız,kızınızı nerdeyse kendiniz büyütmüşsünüz.ben 2,5 aylıkken işe başlamak zorunda kaldım :(
çok çok sevindim minicikte olsa birşeyler yemesine :))) harika birşey bu. böylece ilk adımını atmış kızınız.sonrası geliyor zaten,ıslak kek parçası vs. kızınız ön dişleriyle de yese, siz yinede hep arka dişine koyun gıdaları, bırakın o ağzında çevirip öne alsın.buda önemli bir gelişme :) 41 kere maşallah :)
ayrıca, önünüzde 4,5 ay var daha kreş için. siz epey yol alırsınız bu sürede zaten. sonra kreşte iyice pekişir yemesi. ilk zaman kilo kaybına hazırlıklı olun, yemiyecektir ilk ay,çok az bişeyler yer. kreş öğretmenini tembih edin, desteklesinler sizin yaptıklarınızı.
bizim 3 yaş yazılarımıza bir göz atın,kreşe başladığı ayları bir okuyun,yardımı olucaktır size. doğru dürüst katı yemeye başlamasından daha 2 ay olmuştu,kreşe başladı Naz. öğretmenine rica etmiştim,ağır çiğnediği için yemeğini yiyemiyordu,bitiremiyordu, onlarda daha fazla zaman verdiler kızıma, masada daha uzun kaldı, sonra kızım, arkadaşları gidiyor diye üzülmeye başlayınca,bende 'sende hızlı ye, sende onlarla çık' dedim,biraz faydası dokundu. yanlız 2 kilo vermişti o dönem.
biz Naz a uzun süre 'pediasure Plus' denilen bir içecek aldık,doktordan,raporla. çok faydası oldu, yaşıtlarını yakalaması açısından.
yazdıkça yazasım,anlattıkça anlatasım geliyor...
sevgiler ve bol şans :) başaracağınıza inanıyorum :)

Unknown dedi ki...

Merhabalar

Oncelikle bu konuya degindiginiz icin cok cok tesekkur ederim. benim 18 aylik bir kizim var ve biz italyada yasiyoruz. Kiziminda hep kusma problemi oldu fakat bir care bulamadik. Buradaki doktorlar bu konuda oldukca esnek davraniyor. Fakat ben Turkiyeye tatile gittigimde kizimin yasitlarinin hapir hupur puturlu gidalari yedigini gorunce panige kapildim. Dediginiz gibi cigneme refleksi gelismemis durumda. Jelibonu bende deneyecegim ama kizim sekerli gidalari pek sevmiyor. Nasil olacak bilmiyorum. Zaten henuz konusmaya da baslamadi zira hangi dili konusacagini bilmiyor olabilir. Evde devamli turkce konusuyoruz ama disarda italyancayi duydukca akli karisiyor sanirim. Yani dediklerimi anlayip anlamadigina da pek emin degilim henuz. Iletisime gecebilir durumda olsaydik isimiz daha kolay olabilirdi. Inanin uykularim kaciyor. Biz kucuk bir kasabada yasiyoruz ve buradaki saglik sistemi Turkiyedeki gibi de degil. Ozel doktor gibi bir sansimiz da yok. Size ne mutlu ki uzmanini bulup bu sorunu asmissiniz. Yan dislere koyup nasil yediririm bilemiyorum cunku bizimki su ara normal blendar li yemekleri bile yemiyor. Agzini acmiyor veya direkt agzindan cikariyor puskurtuyor. Sinirlerim harap olmus durumda. Umarim bir an evvel yemek yeme ve konusma sorunlarimizi duzeltebiliriz. Size sormak istedigim sey doktorunuzun jelibon ve yiyecekleri yan dislere koyma disinda onerdigi ve yapmanizi istedigi bir davranisin olup olmadigi. Bizim kizimizda dunlerce ac kalabilir. Ac birakarak bu sorunu cozecegimizi dusunmuyorum. 3 yasindan once de krese baslatma gibi bir duruma girmek istemiyoruz zira beni emiyor ve buradaki doktorumuz istedigi kadar emzirin diyor. Kizim memeyede cok duskun oldugundan memeden kesince kres dusunuyoruz. Fikirlerinizi ve bilgilerinizi paylasirsaniz cok mutlu olacagim. Simdiden cok tesekkur ederim.

lovehouse dedi ki...

Merhaba Nurcan Hanım :)
Bir nebze de olsa,bizim yaşadıklarımızı yaşayanlara faydamız, ne mutlu bana :)
Kızınız henüz emiyormuş,size tavsiyem;emme saati geldiğinde,öncelikle eline az haşlanmış havuç,patates,ekmek vs. vermeniz ve kemirmesi için cesaretlendirmenizdir. Hatta siz de elinize aynısından alın, önünede hoşlandığı oyuncaklardan koyun, hem oynayın onunla hem de kendinizde kemiriyormuş gibi yapın ve hımmm ne tatlı vs. diyerek iştahlı iştahlı yiyin. Onunla kelimeleri tek tek çalışın, elma verirken 'el-ma' diyerek heceleyin yada net bir şekilde verirken ismini söyleyip verin. konuşurken kısa ve anlaşılır şekilde söyleyin kelimeleri.
ağzını açmadığına göre,yemek konusunda epeyce üzerine düşmüşsünüz demekki,bunun farkında olduğundan tepki yapmış size.yemek konusunu yanında hiç konuşmayın,yemiyor diye başkasına dahi anlatırken, asla kızınız duymasın. sadece yemek saatlerinde önüne getirin yemeklerini ve yemiyorsa, püskürtüyorsa, ağzını kapıyorsa hemen kaldırın. kilo problemi yoktur inşallah.(benim kızımın vardı malesef). tepsiyi kaldırınca memeyi verin emsin. diğer yemek saatinde yine aynını deneyin. ayrıca yemek saatlerini oyuna çevirmeye çalışın. mesela önüne su dolu genişçe bir kap koyun, içinede iki minik oyuncak, elinizle suya vurup ses çıkartın, oyuncaklarını yüzdürün, bırakın o da aynını yapsın, bu arada da yemeğini tatlı kaşığıyla azar azar yan dişlerine gelecek şekilde verin.(çorba dahi olsa arka yan dişlerinin üzerine gelmesine dikkat edin.
Çiğneme Terapistinin diğer bir önerisi de şu olmuştu; bildiğiniz saç bigudileri vardırya, hani solucan şeklinde olanlardan, içindeki metali çıkarıp atın.bigudiyi büküp,elinizle tutun ve oyun oynatarak, kızınızın arka yan dişlerinin üzerine koyun ve çiğnemesi, dişleriyle bastırması için onu cesaretlendirin. bir de, kızınız dişleriyle bigudiye bastırırken, siz 'alıcam bunu,alıcam bunu,ufff çok güçlüsün alamıyorum' diyerek oyun yapın, böylece dişlerini kullanmayı öğreniyor, ayrıca bastırmaya alışıyor. Bu sağlam bir kumaş parçası da olabilir, arka dişleriyle tutmaya çalışsın(dişleri yoksa da damağını kullanabiliyorlar,sorun değil) dişleri olmayan birçok çocuk gördüm, damaklarıyla ezip yiyorlar yemeklerini.
kreş konusuna gelince, kızınız için henüz erken zaten. 3 yaş başlamak için ideal yaş bana göre, beklemekte fayda var.
Ayrıca şundan iyice eminimki, meme emmeye devam ettikçe(genelde böyle oluyor çocuklar),iştah sorununuz devam edicektir.
Eğer kilo sorununuz varsa, aklınızda bulunsun; Pediasure Plus denilen bir içecek var, büyümeye yardımcı oluyor, doktor raporuyla fiyatı çok uyguna geliyor, bir danışın isterseniz doktorunuza. iştahını da artırıyor bu. Biz çok kullandık ve çokta faydasını gördük.
En kısa süre de sizin kızınızında çiğnemeyi ve konuşmayı öğrenmesini diliyorum, hem de tüm içtenliğimle :) Sormak istediğiniz ne olursa seve seve cevaplarım :)
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Merhabalar.

Biraz evvel size bir cevap daha yazmistim.. Sayfa hata verdi ve size ulasip ulasmadigina emin olamadim.
O sebeple tekrar yaziyorum.
Verdiginiz bilgiler icin bir kez daha tesekkur ederim cunku sonuclarini simdiden gormeye basladim.
Benim kizimin kilo sorunu yok hatta oldukca kilolu.
Kati gida yemesi konusunda baski yapmaya basladigimdan beri sikinti yasamaya basladik ama evvelinde gayet iyi yiyordu.
18 aylik 14 kilo 86 cm boyu var ve her 100 cocugun 97 sinden kiloluymus. Italyadaki yasitlarina gore iri bir bebek. O sebeple kati gida konusunda artik israrci olmaya ve bu isi kussa da cozmeye karar verdim.

Yazdiklarinizi okudumdan beri yiyecekleri yan dislerine koymaya dikkat ediyorum. Ayrica jelibon alistirmalarina da basladik.
Dun kizim yarim muzu catalla ezmeme gerek kalmadan parcalar halinde yedi. Normalde ufak bir parca muz denk geldiginde bile kusan kizim eze eze yedi muzunu :) Dun aksam makarnali corbasini biraz zorlansak da icebildi.
Hatta bugun kizim ilk kez pilav yiyebildi.. Yan disleriyle cignemesini izlemek cok keyifliydi :) Hep birgun pilav yiyecek mi acaba diye hayal kurardim.. Sayenizde o gunleri yasar oldum :)
Bu aksam sebze corbasinda ki sebzeleri ufak ufak dograyarak pisirdim ve kabak haricinde hepsini yine disleriyle ezerek yiyebildi. Kizimin toplam 12 disi var ve arka tarafta 4 azi disi cikmis durumda yani ogrenebilse et bile yiyebilir aslinda.
bilhassa eti pure yapmaktan bikmistim inanin.

Verdiginiz bilgiler oyle degerli ki paha bicilemez. Cok cok tesekkur ediyorum tekrar. Inanin sayenizde umut doldum.
Insallah kizim cok yakinda aslanlar gibi yemeklerini yiyecek :)
Saygilar.. sevgiler..

rüveyde dedi ki...

çok zor gerçekten,yesin yeter ki nasıl yerse yesin diyorsunuz bir yerden sonra ama bende inatçı olacağım artık.19 aylık oğlum ve löp löp yutuyor. faydası olur inşallah okuduklarımın.teşekkür ederim

lovehouse dedi ki...

Nurcan hanım,duyduklarıma ne kadar sevindiğimi bilemezsiniz :) Gözünüz aydın,Allahım nazarlardan korusun kuzunuzu :)) Arka yan dişlerini kullanmayı öğrendiğinde...olayı çözmüş oluyorlar zaten,sizde bunu başarmaya başlamışsınız şükür :) devamını diliyorum,sevgiler...

lovehouse dedi ki...

Rüveyde Hanım merhaba,
mutlaka faydası oluyor, bizim uyguladıklarımızın, zaten bizde profösyenel yardım aldık biliyorsunuz.
başaracağınızdan eminim,sevgiler...

Doruğun.annesi dedi ki...

Aynı problemi bnde yaşıyorum 3 yaşındaki oğlum çikolata cips vs hiç birşeyi dahi eline alıp yemiyor çiğnemesi yok yumuşak pure kıvamında yior sadece ne yapmam lazım

lovehouse dedi ki...

Doruğun.annesi, mutlaka sizde başaracaksınız buna eminim, bol sabır ve gayretle. Ben asla başaramayacağız diyordum ama oluyor çok şükür. Sevgiler...

çaresiz dedi ki...

su an ayni sorunlari yasiyorum. cocugum 24 aylik ve tum denemelerim malesef husranla son buluyo. 1 pirinc tanesini bile yutamiyo. agzina verileni kabul etmiyo ve asla çigneyemiyo. cok çaresizim lutfen baska onerilerde bulunun bana

lovehouse dedi ki...

Mutlaka çözümü var bu sorunun,pes etmek çözüm değil. Sizi çoook iyi anlıyorum, çok zor görünüyor ama inanın değil. Öncelikle çiğneme terapistine gidin, gidemiyorsanız çiğneme terapistinin bize önerilerinin aynını yapın lütfen. Mutlaka başaracaksınız.Allah yardımcınız olsun...

çingene dedi ki...

Merhaba,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Benimde oğluk 35 aylık ve sadece püre çorba yiyor.Çubuk kraker ceviz bademd tüketmesine ragmen sıra yemeğe gelince öğürüp kusuyor. 2 haftadır kreşe gönderiyorum hiç yemeğine dokunmuyormuş.Öğretmenlernin öneriside evde önüne haşlanmış yumurta vb yicekleri ezmeden küçük parçalara bölüp koyabileceğimi sölediler.Eğer yemezse bi dahaki öğüne kadar bir şey vermemi sölediler.Çok kararsız kaldım.Zayıf kalıp hastalanır diye korkuyorum.Siz ne önerirsiniz?

lovehouse dedi ki...

Merhaba Çingene,
Faydam olacaksa ne mutlu bana.Ben de kıyamadığımdan, yemek saati önce pütürlü verdim hep ama kilosu çok düşük olduğundan sonrasında püre verdim, kreş ve evdeki alıştırmalar sonrası zamanla alıştı normal gıdaya.Ani bir geçiş olamıyor, biraz zaman verin lütfen,zor bir süreç ama imkansız değil.Ayrıca sizi anlayabilecek yaşta olduğundan kendisine anlatın bol bol,bu şekilde yediğinde büyüyemeyeceğini, doktora gitmeniz gerektiğini,abi olduğunu vs. Bunlar da bilinç altı yardım edecek oğlunuza.Püre çorba yemek onun için kolaylık,zorlamadığınız taktirde kolaya kaçacak. Kilosu iyiyse direnin. Düşük kiloda ise önce pütürlü verin, sonra tekrar çorba verirsiniz. Kek seviyorsa çok işe yarıyor ve makarna haşlayıp verin. az yediği için hasta olmasından korkmayın, çünkü zaten kreşe başladığı için arkadaşlarından grip vs. mikrobu alıp, bu yıl malesef bolca hasta olacak.
Öğretmenlerin tavsiyesi aslında en doğru olanı, yani aç kalınca mecburen yiyecek emin olun, sadece anne olarak bunu uygulamak çok zor geliyor bizlere. Yapabilirseniz yapın. Kolaylık diliyorum size, inşallah başaracaksınız eminim :)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Mrb doruk düzeltimi çok merak ediyorum

Adsız dedi ki...

Benimde oğlumun adı doruk 3.5 yaşında çikolata cips dondurma sakız asla ağzına almadı katı yemiyor blendardan yiyor zorlayınca kusuyor napmn lazim

lovehouse dedi ki...

Merhaba Adsız,
Diğer Doruk düzelmiştir inşallah ki düzelmemesi mümkün değil, isteyip kararlı olunca başarılamayacak birşey yok.
Oğlunuz 3,5 yaşında ise epey alışmış demektir pütürsüz yemeye ama imkansız değil değiştirmek. Öncelikle kararlı olun ve çokça sabırla vazgeçmeyin. Öncelikle, anlayacak yaşta olduğundan, artık katı yemesi gerektiğini, büyüdüğünü gözlerinin içine bakarak karşınıza oturtup anlatın lütfen. Dişlerinin çenesinin gelişemeyeceğini, zaralı olduğunu söyleyin. Jelibon denemesini yapın, ayrıca her yemeği, çorbayı dahi arka yan dişlerine koyarak yedirin. Az az kek, yumuşak sebze, meyve, iyi haşlanmış makarna yedirin. Ne seviyorsa onu biraz yumuşak verin yan dişlerine, gerekirse sadece elini yada kendi elinizi kullanarak verin, kaşık olması şart değil.Yşı büyük olduğundan blendır kullanmayın asla, kaldırın gitsin blendırı. Merak etmeyin sabırlı olun ve aç kaldı diye düşünüp geri dönüş yapmayın. Tabi eğer bir hastalığı yoksa.
Yine burdan beni bilgilendirirseniz yada saracağınız birşey olursa seve seve yardımcı olurum. Hem başka blendır annelerine de çok faydalı olur bu yazışmalar. Sevgiler,başarılar...

Adsız dedi ki...

merhaba benim oğlum 4 yaşında ama hala çiğnemek için kraker bile ağzına almıyor ankarada oturuyorum önereceğiniz doktor ismi varmı

lovehouse dedi ki...

Merhaba,
Çiğneme Terapisti var Hacettepe Üniversite Hastanesinde. Biz orada çocuğumuzun neden çiğneyemediğini ve nasıl başaracağımızı öğrendik. Gitmenizi tavsiye ediyorum. Çiğneyemedikçe çene kasları gelişmiyor ve ilerde daha büyük sorun olarak karşınıza çıkıyor. Yazımda çiğneme terapistinin önerdiği yöntemler var, belki sizin için daha başka yollarda önerebilir.Kolaylık diliyorum :)

lovehouse dedi ki...

https://ferdaulgen.blogspot.com.tr/2011/05/ordan-burdan.html
Bu yazımda daha ayrıntılı okuyabilirsiniz Çiğneme Terapisti ile ilgili bilgileri.

Adsız dedi ki...

Ferda hanim benim bebeğim de 18 aylık ama yutmayı bir türlü ogretemedik bpalmet@gmail.com bu adresime mail adresinizi gönderebilirmisiniz size sormak istediğim konular var

Farid Aliyev dedi ki...

Benim cocugum 19 aylik, blenderle olan yemekleri yiyor, buradakilari okudum ,tipki benim oglum gibi. Aman allahim butun sinirlerim bozulub onu yeyib bitene kadar oluyorum, yiyor, qusuyo. Ceynemoyor, yuta bilmiyor, pirinc tanesi bogazina getdikde qusuyo

lovehouse dedi ki...

Farid Aliyev merhaba,
henüz çok başlardasınız, sizin için blendırdan kurtulmak daha kolay, çocuğunuzun yaşı küçük. Yazılarımı ve yorumları okuyun lütfen, sizin çocuğunuzda pütürlü yemeye başlayacak inşallah. Blendırı atın evden ve birdaha kullanmayın ve çorba veya başka yemekleri arka yan dişlerine koyun, çiğnemeyi öğrensin. Kolaylıklar diliyorum :)

Unknown dedi ki...

Merhaba size uzun uzadıya yaşadıklarımı yazmıştım falan yazdıklarım gitti. Yasadikarinizla birebir aynı şeyleri yaşayan bir anne olarak(2 yaşında kızımın çiğneyememesi ve doğduğundan beri bugün dahi kusmasi ve püre dahil bütün yiyeceklerden nefret etmesi)size acil bir şekilde ulaşmam lazım allah rızası için yardım edin. Şimdiden tesekkurler

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Sizin çok eski zamanlarda kalan sorunu ben yaşıyorum. Tedirginliğim korkularım endişelerim çok fazla. Oğlum çok kustuğu için blender ile yedirmek zorunda kaldım. Zamanı geri alabilseydim keşke. Kendimle çelişmelerim, çıkmazdayım sanki. Oğlum 26 aylık ve ekmekli çorba, makarna , pilav gibi şeyleri yemez. Tavada yumurta, sutburger, kek , kurabiye gibi şeyleri yiyor.Yani çiğniyor mu,artık bunlarıda mı yutuyor anlayamadım. Bu zamanlar geçecek mi? Kendimi o kadar yorgun mutsuz hissediyorum ki, kendime oğluma eşime zarar veriyorum resmen bu durumdaam

lovehouse dedi ki...

Merhaba,
E geçmez olur mu hiç,tabiki geçiyor, buna kendiniz de şaşıracaksınız inanın. Muhtemelen oğlunuz çiğnemeyi bilmiyor. Yumuşak ve sevdiği şeyleri yiyor belliki, daha doğrusu ağzında kolay eriyen, ufalanan gıdaları tüketiyor çiğnemeden.
Hiçbirşey için geç değil biliyorsunuz. Karar verip başlayın yeter. Sizi çoook iyi anlıyorum, zor oluyor ve kendinizi eksik hissediyorsunuz, neden öğretmedim diye. Ancak annelik doğuştan değil, sonradan öğreniliyor, çocukla tecrübeyle bizde öğreniyoruz. Suçlamayın kendinizi. Yukarda yazdığım gibi çiğneme tekniklerini uygulayabilirsiniz, yanlız çocuğa bunları görev gibi, doktor istiyor şeklinde yaptırmayın lütfen. Yüreklendirip, aferin diyerek, gıdaları çiğneyebilmenin büyüme belirtisi olduğunu, abi olduğunu anlatarak eğlendirerek öğretin. Çok işe yarıyor inanın. Kilosu yerindeyse blendırı tezgahtan ebediyyen kaldırın. Çorbalara ekmek katmayın ve arka yan dişlere kaşıkla verin. Çorbadaki pütürlü gıdaya alışmaları daha zormuş. Ancak makarna, pilav gibi gıdaları ilk başta çok az yoğurt katarak verin. Yüzük makarnalardan alıp parmağına takın, oyunla yedirin. Aslında siz daha şanslısınız, ne güzel kek vs. yiyormuş. Blendıra alışkın çocuklarda pek duyduğum şey değil bu. Yani daha kolay alışacak oğlunuz emin olun.
Bol sabır diliyorum :)

Adsız dedi ki...

Öncelikle desteğiniz için teşekkür ederim. Makarnayı parmagına koysam elim pislendi diye bağırır emin olun:)Ağzına en ufak birşey kalsa sil sil diyene kadar birhada yemez çünkü..
Bulgur pilavı verdim gecen 4-5 kasık yedik. Sonraki gün tekrar devam edelim dediğimde olduğu gibi kustu.Blender ı hayatımdan çıkarılı 1 ay oluyor. Herseye anne tırtır yap desede oğlum kırıldı artık yok böyle yememiz gerekiyor diye konusuyorum .Kendi kendine artık tırtır yok diyor ama ortaya koydugumuzda ınatla red edıyor. Ekmek zaten hayatında yok. Dun aksam özellikle keki yan tarafına koydum aslında cigniyor arka dişleri henuz yok. Onunda mı etkisi var bilmiyorum ama öne getiriyor orda topluyo yutamıyor sonra korkuyor. Boğazına kactıysa tamam kustuk. Ne yapıcağımı gercekten sasırdım. Birde etraftan gelen yorumlar.Kusura bakmayın uzun oldu. İnsallah bu süreci bizde en kısa süre de atlatırız

lovehouse dedi ki...

Bulgur pilavı iyi bir helişme, çeşitleri artırıp, hergün başka şey deneyin, üstüste aynı şeyi istemeyebilir.Kussun bırakın, biraz sonra yine o kusmasına neden olan yemeği verin aynı gün içinde. Vazgeçer ve kararlı olduğunuzu göstermesseniz çocuklar bunu hemen anlar ve diretir. Direten siz olun.
Minicik bebekler henüz dişleri yokken dahi katı gıda yiyebiliyorlar, damaklarını ezmek için kullanıyorlar emin olun. Dişleri olmasada yiyebilir oğlunuz. Arka dişleriyle çiğnemesini anlatın sürekli, yemekleri hep arka yan dişlere koyun, vazgeçmeyin. Ön dişlere koyunca direk boğaza takılıyor ve öğürüyorlar.
Atlatacaksınız emin olun. Ömrü boyunca blendır kullanan insan gördünüz mü hiç? :) Sadece sabır ve kararlılık yeterli bunun için.
Ne zaman isterseniz yazın lütfen.

Unknown dedi ki...

Maalesef oğlum 15 aylık ve her moralim bozulduğunda açıp yazınızı okuyorum ama bir arpa boyu yol alamıyoruz küçük olduğu için birşey anlamıyor aferinler falan işe yaramıyor çiğneme terapisi evde yapalım diyorum ama biraz daha açıklasanız mesela günde kaç defa yaptınız bu terapileri her gün aynı şeyleri mi yaptınız blendrı aşama aşama mı bıraktınız bu süreçte biraz açıklarsanız bende yapayım diyorum ve birde acıkıp yememekte diretirse ne yaptınız peki şimdiden teşekkür ederim 🙏

lovehouse dedi ki...

Merhaba Arafat,
Çocuğunuz küçük olduğundan ikna çabalarıyla uğraşmanız gerekmiyor çok şanslısınız, hatta benim kızım gibi yerleşmiş, nerdeyse kökleşmiş bir sorunu da yok bu durumda.Kızım 32 aylıktı blendırı bırakmaya başladığımızda.
Çalıştığım için sadece akşamları 1 defa yapıyorduk biz ve en fazla 3-5 gün yaptık. Kızım dişlerinin çiğnediğini farketti, biz de çiğnemeyi hiç bilmediğini görmüş olduk ve aslında olay: yemekleri arka yan dişlere koyarken ilerledi. Dilini dişlerini kullanıp yemeği çiğnemeye çalıştı, ağzında yuvarladı ve diliyle yutmaya çalıştı. O zamanlar çok az yiyebiliyordu, yani tırnak ucu büyüklüğünde falan. Bu bile bizim için mucizeydi. Küçümsemeden minicik bir parçayı dahi arka dişleriyle ezmesi sonrada yutmaya çalışması başlarda yeterli zaten. 2-3 ay çok fazla ilerleme olmasa da, dişlerini kullanması gerektiğini öğrendi ve bisküvileri kemirmeye başladı.,
Evet hergün aynı şeyleri yaptık ama dediğim gibi çok fazla değil, sadece 3-5 akşam. Ardından da açken arka yan dişlerine pütürlü gıda(kek, haşlanmış sebze, omlet vb.) verdim.
Benim kızım düşük kiloda idi, bu nedenle aç bırakma yöntemini yapamadım. Blendırı hemen hayatımızdan çıkarmadık, önce katı gıda(yediği kadar), ardından yine blendırlı yemek verdim.Sağlığı ve kilosu iyiyse çocuğunuzun direnebilirsiniz, belki birkaç kilo verir ama pütürsüz gıdadan kurtulup yeniden eski kilosuna döner. Kararlı olduğunuzu anlar çocuklar, olmuyor deyip vazgeçmeyin. Bir doktor ile görüşmüştüm, onunda kızı bizimkiler gibiydi.18 aylık olduğunu söylemişti kızının.kızını pütürlüye alıştırırken en taze en güzel meyve ve sebzelerden almış. sebzeleri haşlayıp tatlandırıp azar azar vermiş, böyle alıştırmış. aklınızda bulunsun.
Yememekte diretmedi ama sızlandı yada kustu. oyunla yedirdim hep. zamanla ve kreşinde yardımıyla öğrendi.
sabır ve şans diliyorum size.

Unknown dedi ki...

Çok teşekkürler cevabınız için bu gün peynir verdim ağzında bira döndürüp yuttu ama boğazına takıldı ve öğürdü sonra yememek için ağladı aslında pütürlü çorbalar içiyor ama ağzında çubuk kraker falan yumuşatıyor ve onu yutmuyor mesela yani ağzına alıyor katı gıdayı ama yutmuyo çiğniyormu onuda tam çözemedim ama aktif bir çiğneme yapsa belli olur bence ağzında eritiyor gibi es kaza yutarsa öğürüyo ve hemen elindekini atıyor korkusu böyle gün gün artıyor kısır döngü oluştu çaresiz kaldım bende 😔

lovehouse dedi ki...

Rica ederim, kusacak çok normal,alışmadığı şekilde yedirmeye başladığınızdan bu normal. Ağzında bisküvi kraker vs. yumuşatarak yesin sorun değil, muhtemelen emiyor ,yumuşatıp yutuyor, kolay gıda olduğundan çiğnemiyordur kesin. Çiğnemesi için arka yan dişlere koyun tüm gıdaları, hatta çorbayı da kaşıkla aynı şekilde verin.
Hiç korkmayın birşey olmaz, zaten yemek verirken yanındasınız. devam edin vazgeçmeyin lütfen.

Unknown dedi ki...

Bu günde arka dişlerine parmağımla baskı yaptım biraz ısırdı parmağımı sonra akşama doğru ağzına et parçası aldı ağzında biraz döndürdü çiğnemeye çalıştı ve attı buda bir gelişme çiğneme olayını farketmeye başladı inşallah diliyle arkaya atıp yutmayıda öğrenir çünkü öne itiyor yutmadan çıkartıyor galiba korkusunu yenmesi zaman alacak çorbaları herşeyi yan dişlerine koyuyorum bende artık inşallah çok uzun sürmez 🙏🙏

lovehouse dedi ki...

Kesinlikle bir gelişme bu :) Çocuğun suçu yok, çiğnemeyi bilmiyor ama bunu farketmeye başlamış, olayda bu zaten, çok sevindim. Üstelik en zoru ettir bizim çocuklar için, gerçekten iyice çiğnemesi gereken bir gıda, bravo, maşallah oğlunuza :)
Çok zaman almıyor inanın, siz kararlı oldukça ve yüreklendirdikçe, en fazla 2 ayda artık yemeye başlıyor ama azar azar :)
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Çok sağolun terapiste gidebilsem keşke ama henüz gidemiyorum sizin söylediklerinize göre hareket ediyorum şu an için ama kesinlikle sabır istiyor ve gerçekten yavaş ilerliyormuş onu anladım Size sormak istediğim birşey daha var jelibon ile yapılan uygulamayı yapınca oğlumun bir tarafı kullandığını ama diliyle diğer tarafa aktarmayı yapamadığını farkettim galiba yemekleri öbür dişe aktaracağına dışarı atıyor bu durumu yaşadınız mı bunun için bir çalışma var mı onu uygulamak isterim çünkü iki kere çiğneyip dışarı atıyor yutma olayı henüz yok

Unknown dedi ki...

Bu gün birkaç parça ekmek çiğneyip yuttu bizim oğlan bu güzel haberi sizede vermek istedim gerçi sonrakine çiğneyip atmaya başladı ama olsun üç parça yutmakta büyük bir olay tabi on saat aç kaldıktan sonra yaptı olsun buna da çok şükür sizede çok teşekkürler şimdi nasıl bir yol izlemeliyim sizce tecrübeleriniz bana gerçekten ışık oluyor bu arada ismim Feride eşimin adı yazıyormuş burda bizim oğlanda Mehmet Said kısaca memo 🤗 🤗

lovehouse dedi ki...

Feride hanım çok memnun oldum :)
Bu büyük bir gelişme maşallah, çok çok sevindim. Böyle böyle oluyor zaten.Kızım kelebek makarnanın tırnak kadar olan bir kısmını yutmuştu ilk defa, sevinçten çığlık atmıştık hepimiz :))) 41 kere maşallah oğlunuza :) Şöyle bakınca bize göre çok daha hızlı gelişme gösteriyor oğlunuz :)
Bu şekilde devam edeceksiniz, başka yapacak birşey yok, katıya alıştırmak için sevdiği gıdaları katı olarak ama oğlunuzu motive ederek, sevindirerek vermeye devam edeceksiniz.
Zamanla yan dişlerle çiğnediğini önede götürecek, bu istemsiz bir hareket zaten, o kendisi bunu öğrenecek, başlarda böyle ağzından atması çok normal.
Alışmadığı şekilde besliyorsunuz ve tepki veriyor. Üstelik çok uzun süre zahmetsizce blendırlı gıdaları lüp diye yutmuş bir insan evladı, şimdi kendini zorlayıp çiğnemek, evirip çevirmek zorunda gıdaları :))
Kolaylık diliyorum tekrar :)

Unknown dedi ki...

Merhaba benimde oglum 4.5 yaşında bugüne kadar büyüyünce ögrenir dedik birkaçkez denemeler yaptık sonuç hüsranla bitti ama artık bu durumu çözmemiz lazım diye başladık 4 gün oldu blandrı çöpe atık sen artık katı çiğniyerek yiyeceksin diyoruz Hayır diye evin içinde bağrıyor sizin yazınızı gördüm önerilerinizi uygulama çalışıyorum ama maalesef gazına bile koydurmuyor kendini yerden yere atıyor blender zamanında da Herşey yemezdi ben ona kendim sebze çorbası yapardım sabahda bulamaç yumurta peynir bisküviyi gibi şeyleri ezerdim farklı tatları hiç yemedi bizim yemekleri ezsemde yemezdi hiç bir aburcubur sevmez şimdi 4 gün oldu başladık 4gündür toplam zorla 4.5 tane bebe bisküvisi 3 kaşık sade yogurt yedirdik oda zorla zorladıkça isyankar oldu kendini yerden yere atıyor aglıyor aç degilim diye sonra da aç olduğundan gece boyu karnım arıyor diye agladı İnanın ben benden geçtim sinirlerim bozuldu neyapcanı mı şasırdım

pınary dedi ki...

Merhaba Ferda hn

22,5 aylık oğlumun katı birşeyler yememe problemini araştırırken okudum.4-5 ay önce köfteyi parçalara ayırdığımda yumurtayı tavada pişirdiğimde yiyordu.Şimdilerde hiç bir şey almıyor ağzına.Hemen öğürüyor.Daha 2 gün önce ağzına pütür geldiği için kustu.. :( Kayınvaldem bakıyor ve hem aç kalacak hemde kirlenecek diye eline hiç bir şey vermiyor.Onu da ikna edemiyorum..Eskiden sert peynir yiyen cocuk şimdi muzunu bile blendırdan geçirdikleri için hç ibir şey yemiyor..Acaba nasıl ilerlememe lazım.çok kafama takmaya başladım ben bu durumu ...

SÖB dedi ki...

Merhabalar aynı şeyleri yaşıyorum oğlum 4 yaşında hala çiğnemeyi bilmiyor.gitmediğimiz doktor kalmadı hiç bir sorun bulamıyorlar.ne yapacağımı şaşırdım.lütfen banada yardımcı olun.şimdi çorba içerken tekrar kustu.çok üzülüyorum.makina mühendisiyim ve işimi bırakmak zorunda kaldım oğlum için.inanın çok üzgünüm.adım gülay.çok teşekkür ederim şimdiden

lovehouse dedi ki...

Merhaba Serap hanım, çok kolay değil bu kadar büyümüş alışkanlığı yerleşmeye başlamış bir çocuğa pütürlü yedirmek ama imkansız da değil. Sadece sabır ve kararlılıkla üstesinden geleceksiniz. Diretmesi çok normal, öncelikle psikolojik olarak siz kendinizi hazırlayın, soğukkanlı olun lütfen. Size karşı isyankar olacağını, oğlunuzun ne tepki vereceğini bilerek kendinizi buna hazırlayın ve yılmadan devam edin. Yazdıklarımı ve özellikle yorumlarda yazdıklarımı okursanız, naçizane benim uyguladıklarım size yol gösterici olacaktır diye düşünüyorum. Çocuğunuz pes edicek ve her insan yavrusu gibi o da öğrenecek. Ömür boyu blendır kullanan kimseyi görmedim ben,önce çiğnemeyi öğrenecek.
Size kolaylık diliyorum, gelişmeleri burdan yazarsanız, elimden geldiğince cevaplarım, ayrıca başka ailelere de yol gösterici olur yazdıklarınız. Sevgiler...

lovehouse dedi ki...

Sevgili Pınar Hanım merhaba, Kavınvalideniz yardımcı olmazsa işiniz zor, benim de annem geçişte yardımcı olmamıştı, nasılsa öğrenir diyerek, aç kalmasın diyerek :(
Kendim izin almıştım biraz, birazda kreş yardımıyla çözmüştük. Tabi akşamları da gayret ediyorduk bu konuda.
Geç kalmadan alıştırmalara başlayın lütfen, blog yazım ve yorumları okursanız size yol gösterici olacaktır. Kolaylık diliyorum, sevgiler...

lovehouse dedi ki...

Gülay Hanım merhaba, oğlunuzda fiziksel bir sorun yok ne mutlu. Sorun biz annelerin yada bakıcı, aile fertlerinin yanlış yedirme yöntemlerinden kaynaklanıyor malesef. Kolay yesin, çok yesin diyerek başlıyoruz ezmeye gıdaları yada blendırdan geçiriyoruz öğürmeden yesin diyerek ama en büyük yanlışı orda yapıyoruz. Bebekler henüz dişleri yokken dahi damaklarıyla ezerek gıdaları parçalayıp yiyebiliyorlar ama biz onlara çiğnemeyi öğretmiyoruz, yutmayı öğretiyoruz malesef :( Sorun çiğnemeyi öğrenince halloluyor. Arka yan dişlere verilen gıdayı parçalamayı, çiğnemeyi ve diliyle yutağa atmayı öğrenmeleri gerekiyor. Yorumlarda ve yazımda olan şekilde verir, kararlı olursanız 3-5 ayda çok yol katedersiniz.4 yaşındaki çocuk buna epey direnecektir. kendinizi önceden buna hazırlayın, gerisi kolay.
Sabır ve başarı diliyorum :)

Unknown dedi ki...

Bizde gelişme var mı acaba bilemiyorum 20 günü oldu blender yok sabah beyaz peynir 3.4 bebe büskivisi minicik tırnak ucu kadar Nutella sürüp veriyorum yiyor benim zorumla ağzına koymasam kendi denemiyor bile sadece brovni kek istekliyor yiyor onu da yumuşak azında eritiyor ondan. Sürekli başındayım yerken yönlendirmek için oglum çigne ez diyorum ama inatçı hayır diyor eskiden çorbası ve muzunu blender yapardım ama artık çorbaya ekmek koyuyorum çok minik ama muzu da çatalla eziyorum yiyor ama çigneme den yutuyor sürekli oyunlar yapıyoruz hadi birlikte yapalım diye ama hiç oralı degil hep aynı tatları istiyor farklı tatlara açık degil Ben size bir şey sormakistiyorum çiğneme terapisti sizin anlattıklarını dışında özellikle şunu yapın diye birşey söyledimi yada yaptım

sevim dedi ki...

Gittiğiniz çiğneme terapistinin adını verebilir misiniz bizde de aynı sorun var

lovehouse dedi ki...

Sevim hanım merhaba,
Hacettepe Hastanesi(Ankara), KBB'de Çiğneme Terapisti Numan Bey idi gittiğimiz kişi.

lovehouse dedi ki...

Serap hanım merhaba,
Bize birkaç takdik öğretti Numan Bey;
1- Vereceğimiz gıda çorba dahi olsa yan dişlere koyularark yedirilecekti ki, yanların kullanıldığını idrak ve diliyle yutağa götürmeyi öğrenmek açısından önemli bir hareketti,
2- Bildiğimiz uzun sünger bigudinin içindeki teli çıkarıp yan dişlere bir ucunu koyarak çiğneyebilmeyi öğretebilmekti,
3- Yine yan dişler için; sargı bezinin içine koyulan çocuklar için satılan jelibonu koyup, sargı bezini kıvırıp, boş olan ucundan tutarak yan dişlerine jelibonlu kısmı verip çiğnetmekti.
Tabi bunların dışında söyleyecekleri varsa da biz kontrole gitmediğimizden öğrenemedik. Bunlar bizde sabredip devam edince işe yaradı, inşallah sizde de yarayacak. Vazgeçmemek birinci kural. Kararlı oluşunuz çocuğunuzun direncini kıracak emin olun.
Başarılar...

Unknown dedi ki...

Numan beyi araştırıp buldum 15 günde bir İstanbul'a geliyormuş kavacıkda bir özel muayenehane ama ücreti bize göre çok yüksek geldi Birde 1 seyansda bitmiyor dedi sekreter ve test istedi artı ücret tabi bizim için fazla maalesef 😥yoksa götürecektim

lovehouse dedi ki...

Serap hanım,
Keşke Ankara ya gelebilme şansınız olsa,Hacettepe de Numan bey ücretsiz bakıyor, devlet karşılıyor yani. Ayrıca test falan gerekmiyor, sadece yanınızda çocuğunuza yedirmek için yiyecek istiyor, yoğurt,kek vs. gibi. Onun yanında yediriyorsunuz, o da çocuğun çiğneyemediğini falan söylüyor, sonra neler yapacağınızı anlatıyor, aydınlatıyor. bunları yapın sonra kontrole gelin diyor. Kontrolde muayene de ücretsiz burda.
Tekrar kontrole gitmeye gerek duymadık biz, birkaç ay içerisinde ilerleme kaydettik ve gördük ki insan nasıl yemek yerse, tek yapacağımız çocuğumuza aynı şekilde yemeyi öğretmekmiş. Biz de onu yaptık. Orda çenesi olmayan çocuklar vardı, onlara dahi yemeyi öğretiyordu.
Sizin bizim gibilerin çocukları, sadece biz annelerin yanlış yedirmesi nedeniyle pütürlü yemeyi öğrenemediler. Aman boğazına takılır, aman daha çok yesinde yemeğini blendırdan geçireyim, aman kusmasın vs gibi nedenlerle biz alıştırdık onları hepsi bu.Şükürler olsun ki bedensel bir sorunları yok. Aşılmayacak birşey değil. Demek Numan bey de işi ticarete dökmüş. Siz çalışmalara aynen devam edin evde vazgeçmeyin ve içinize sinmiyor illaki Numan beye göstereyim diyorsanız gelin imkan varsa bir akraba yanı vs. Çocuğunuzu burda ücretsiz gösterin.
Sevgiler :)
not: Bir önceki yorumunuza baktım, sizde gelişme var kesinlikle. Zaten bu şekilde başlıyor.Biz günlerce birşey yedirememiştik. o yemeğe baktı yemek ona. minicik makarna ucunu yuttuğunda sevinçten çıldırmıştık. Maşallah siz daha şanslısınız bence ve daha hızlı ilerleyeceksiniz eminim.

Unknown dedi ki...

Çok teşekkürler verdiğiniz destek ve bilgiler için 🙏🙏

lovehouse dedi ki...

Rica ederim Serap Hanım :)

Unknown dedi ki...

Lütfen çigeneme terapisinin Adres ve tlf verirmisiniz

lovehouse dedi ki...

Merhaba, Çiğneme terapisti; Ankara Hacettepe Üniversite Hastanesinde KBB'de Numan Bey. Telefon veya soyadını bilmiyorum. Hastanede bilgisi olabilir.

Emir&nagi dedi ki...

Merhaba benim oğlum 6 yaşında o kadar geç kaldık ki bebekken elimizde ne görse öğürürdü kusardı besleyemezdik tek çare blendıra başladık ve hala o şekilde yutarak yiyor malesef çiğnemeyi bilmiyor eline birşey alıp yemiyor okula başlıycak öyle kötüyüm ki nasıl yapıcam nasıl alıştırıcaz diye çok geç kaldık yapamıyoruz başlıyamıyoruz ne görse pütürlü blendırdan geçir diyor ne olur bize de fikir verin çok teşekkürler

Emir&nagi dedi ki...

Merhaba ferda hanım benim oğlum 6 yaşında ve hala herşeyi blendır yaparak yediriyoruz kaşıkla bebekken elimizde ne görse öğürürdü ve kusardı veremezdik eline psikolojimiz bozulmuştu yesin aç kalıyor diye blendır yaparak yedirmeye çalıştık suludan püreye geçtik sulu çorba yemiyor ama bütün yemekleri ve çorbaları yoğun püre kıvamında yiyor arada pütürlü de veriyoruz ama istemiyor blendır yapmamızı istiyor eline alıp birşey ısırmıyor bisküvi ve cips alıp gösteriyoruz ısırıp çiğneyip yutucaksın diye ama kabullenmiyor alıştığı gibi yemek istiyor yaşımız çok büyüdü 6 yaşına girdi okula başlıycak herkes yerken o bakıp aç kalıcak kötüyüz nasıl atlatıp çiğnemeyi öğreticez katı yediricez bilemiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim iyi ki varsınız

Unknown dedi ki...

Merhaba nasılsınız ? Biz 18 aylık olduk ve bu çiğneme olayını biraz ertelemiştim çünkü anlamıyordu ama bir aydır çok yol katettik sabahları yumurta beyazını çiğneyerek yiyor salatalık domates kaşar bunlara benzer şeyleri yiyor tabi küçük küçük ve yukarda saydıklatımdan bir tanesini yemesi bir saati geçiyor uyutmadan önce yine yutabileceği şeyler veriyorum çiğnemeden yutuyor tabi aç bırakamıyorum anne yüreği işte birde hala yutarken korkusu var bu korku uzun süreceğe benziyor normal mi sizce ve hep böyle az ve saatlerce mi sürecek yemesi korkular sarıyor bazen ama çok şükür artık elma falan kemiriyor ne büyük mutlulukmuş sizde vesile oldunuz bize 🙏

Unknown dedi ki...

Birde burda aynı dertten muzdarip olan arkadaşlara naçizane tavsiyem aç bırakarak olmuyor ben denedim yarım kilo verdi oğlum ama olmadı zaten iştahsız olduğu için işine geldi hatta kesinlikle sabırla öğretmek gerek ben biraz kızdım oğluma maalesef çünkü ağzından atıyordu biraz kızdım ve teselli etmedim ağzından atmanın kötü olduğunu anlattım üç beş defa derken anladı şimdi ağzından çıkarmaya yelteniyor hala ama alışana kadar oda düzelir inşallah

lovehouse dedi ki...

Arafat Koçyiğit,
Nasıl sevindim anlatamam...çok güzel bir ilerleme bunlar...harika gerçekten :)
Evet bizim çocuklarımız çiğnemeye geç başladıklarından, lokmayı çiğneyip yutması uzun sürüyor, biraz sabırla o da düzelecek, zamanla hızlanacak :) Hiç merak etmeyin, 3-5 ay böyle ama sonra hızlanıp yaşıtları gibi yemeye başlayacak.
Altta yazdığınız çok doğru bir tespit. Her çocuk birbirinden farklı ve en iyi anneler bilir kendi çocuğunu. Nasıl anlıyorsa, nasıl ikna ediliyorsa o yoldan gitmişsiniz. Başarılar diliyorum, en kısa zamanda çok daha iyi olacak inanıyorum.
Sevgiler :)

lovehouse dedi ki...

Merhaba Emir...
Öncelikle nerede yaşadığınızı bilmiyorum ama Ankara da iseniz, Hacettepe Hastanesi nde KBB da, Çiğneme Terapisti Numan Bey var. Mutlaka gidin derim.Bu imkanınız yoksa, evde kendiniz de başarabilirsiniz çiğnemeyi öğretmeyi.

Bu zor birşey değil ama sabır ve kararlı olmayı gerektiriyor.6 yaşına gelmiş herşeyi anlıyabileceği, aslında ikna edileceği bir yaşta. Büyümenin gereği olduğunu, abi olduğunu anlatarak başlayın ama kararlı olduğunuzu, artık bu şekilde yemeyeceğini ona ciddi bir şekilde anlatın ve başlayın yumuşak pütürlü gıdalar vermeye. Asla vazgeçmeyin, ağlasa da, yemese de vazgeçmeyin. Tekrar tekrar anlatın lütfen. Yaş olarak büyük bir çocuk ve okulda çok sıkıntı duyacaktır. Hatta belki de utanacak, arkadaşları tarafından dalga geçilecek ve psikolojisini etkileyebilecektir bu konu.

Yukarıda yazılan soru ve cevapları okursanız sevinirim. Hemen hemen aklınıza gelecek tüm soru cevaplar var.
Başarılar diliyorum :)

Unknown dedi ki...

Merhaba
Sizi uzun zamandır takip ediyorum ve sürekli okuyorum. İlk olarak seneler geçsede kızınizı bu sıkıntıdan kurtardiginiz için tebrik ederim. Benim oğlum 33 aylık ve pütürlü yiyemiyor. Yediği bisküvili kahvaltı putursuz çorba ve muzlu yoğurt. Ben Afrikada yaşıyorum. Sırf bu sıkıntı yüzünden istanbula geldim ve hemen bir pedogaga götürdüm. Bana dediği tek şey aç bırak umursama nasıl olsa yer çok gaddarca geldi ama denedim hala da deniyorum. 3 cu güne giriyorum. İlk gün sadece lapa bir kahvaltı ile durdu. 2 gün 2 bardak meyve suyu o kadar. Kendimi çok çaresiz hissediyorum. Konuşmaya yeni yeni başladı. Peşimde dolanıyor anne çorba diye... Ne yapacağım şaşırmış haldeyim. Lütfen banada yardimci olabilirmisiniz. Sevgiler

lovehouse dedi ki...

Merhaba, takip ediyorsanız mutlaka yorumları da okumuşsunuzdur. Nerdeyse hepimizin sıkıntıları aynı :(
Oğlunuzu bu alışkanlıktan vazgeçirmeniz gerekiyor. Çiğneme terapistinin bize önerdiklerini deneyin lütfen, eminim işe yarayacaktır. Bana da doktoru aynı şeyi söylemişti ama kilo kaybı çok olduğundan direk yapamadım. Öğünlerinde ilk olarak pütürlü gıda verdim hep, tabi arka yan dişlere koyarak verdim ki çiğnemeyi öğrensin. Sonrasında yine blendırlı yemek verdim ama kararlı olduğumu gösterdim, bundan sonra bu şekilde yiyeceğini anlattım vs. İstemedi tabi ama sürekli denedim. Çalıştığım için süreç uzun sürdü ama başardım. Siz de sabırlı bir şekilde devam edin lütfen, eğlenerek eğlendirerek ve çokça anlatarak verin, biz öyle yaptık. kek, yağda yumurta makarna gibi yumuşak gıdalarla başlayın ve elinizle arka yan dişlere koyun minik minik, kendi çiğneyip yutsun.
Yine sormak istediğiniz birşey olursa sorun, başaracağınıza eminim. Hiç pütürlü yemeden yaşayan yetişkin insan görmedim, eninde sonunda alışacak oğlunuz.
Sevgiler :)

Unknown dedi ki...

3 gündür deniyorum maalesef arpa yolu yol alamadım. Çünkü mümkün değil ağzını açmıyor zorla ben ağzını açmaya çalışıyorum kaçıyor oyunlar sulu oyun tablet hiç fayda vermiyor.kek jelibon makarna ne var ise zorla ağzına sokmaya arka disine koymaya çalışıyorum ama mümkün değil. Agzına versem hemen dili ile çıkarıyor. 3 gundur yemekler ortada ama baktığı dokunduğu yok. Ilerleyemiyorum. Bugün sadece gene 1 bardak meyve suyu içti aksam 5 te o kadar. Cikmazdayim. Sevgiler:)

lovehouse dedi ki...

Demek sizinle inatlaşıyor,reddediyor. Bu çok normal değil mi? 33 ay boyunca pütürsüz yemiş ve son 1 haftadır başka şekilde ye deniyor...hemen kabul etmesi mümkün mü? Lütfen siz sadece kararlı olduğunuzu gösterin ve içinizden bunun geçici olduğunu geçirin, sabredin, başaracaksınız.Başaramamış kimseyi görmedim ben....bir de böyle düşünün.
Ayrıca onun için hazırladığınız pütürlü gıdayı yani kek vs. ortada bırakmayın. Sadece yemek saatlerinde çıkarın, verin. Sizin yemek saatinizde hep beraber sofraya oturun, varsa mama sandalyesine yanınıza sofraya oturtun ve pütürlü gıdayı önüne koyun. Kendisi yesin diye teşvik edin, tıpkı sizin gibi yemesi için yüreklendirin. Hatta siz çorba içiyorsanız ona da minik bir kaseye koyup kaşıkla eline verin, sonra sizin yediğiniz sebze yemeğinden minik bir porsiyon koyun önüne. Siz iştahla yiyin, eşinizle birbirinize gösterin harika olmuş diye, ona örnek olsun.
Böyle böyle olacak emin olun.
not: Ağzına alıp bir süre tutup çıkarması da bir gelişme, bırakın öyle yapsın ama farketsin pütürlüyü.
Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Merhaba ferda hanim. Oğlum anıl 5 gün oldu ama aynı hala yemiyor ve sadece meyve suyu. Pedagogu aradım ve yemedigini söyledim bence kendisi bile şaşırdı ki çorba ver dedi..kendisine gittiğimde verme demesine rağmen. Doğru bir yönlendirme yaptimı bizi ondan bile emin değilim artık. Şu 5 günde sadece aciktigi icin hiç yemediği çikolatayı emerek yiyor artık. Pes edecek duruma geldim. Çünkü tamamen aç meyve suyu ile karnını doyuruyor. Evde sadece ben varım. Babası yurtdışında iyice yiprandim. Çok üzülüyorum aç geziyor. Yarin sizin dediğiniz gibi mama sandalyesine oturtacagim inşallah ise yarar. Cok düşünüyorum bu yaşa kadar pütürlü yemedi acaba cigneme sorunumu var bir engel mi var. Dişlerini dilini kullanmayı bilmiyor tedavimi olması gerekiyor diye.. Çok teşekkür ederim size bizi rahatlatiyorsunuz.. sevgilerimle

lovehouse dedi ki...

Tekrar merhaba,
5 gündür yemeyen bir çocuk..bu çok kötü. Benim kızımın kilo problemi olduğundan, geçmiş zaman tam hatırlamayabilirim ama sanırım sadece ilk gün biraz aç kaldı. Sonrasında önce pütürlü gıda verdim, sonra çorbasını yine blendırdan geçirip verdim. Ama farkındalığını artırdım. Pütürlüyü hissetmesini, belki emerek, belki ağzında tutarak bilmesini istedim. Tümden aç bırakamazdım. Pedagog tavsiyesi olunca birşey diyemedim ama 5 gün açlık çok fazla. Tabi bu arada çikolata onu tutmuş olabilir. şeker içerdiğinden.
Evet dişlerini dilini kullanmayı bilmiyor, esas mesele de bu zaten, çünkü öğretmedik ve sadece yutmaya alıştırdık.
Daha önce yazdıklarım yani çiğneme terapistinin verdiği egzersiz de bunu sağlamak için, çiğnemeyi öğrenmek için, ağzına jelibon vs.vermek gerekiyor.
Yardımı oluyorsa ne mutlu bana, sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Evet sevgili anneler biz çok şükür herşeyi çiğniyoruz artık evet hapşır hupur yemiyor zayıfladı çok yavaş yiyor ama çiğniyor çok şükür daha çok yolumuz var yemek yemesi bir saat sürüyor neredeyse ama iştahsızlığına bağlıyorum birazda iştah sorununa bir çözüm bulan annemiz bizimle paylaşırsa çok sevinirim 🤗İnşallah tüm beneklerimiz tez zamanda sonuç alır bol sabırlar diliyorum 🙏

Unknown dedi ki...

Anneler birde ben oğlumu babaannesine bıraktım çalıştığım için bir hafta orda vakit geçirdi ve yaşıtı olan bebeğin ve babaannesinin tutumuda etkili oldu sizin elinizden yemeyip başkasından yiyebilir çünkü bizim stresimizi hissediyorlar bence böyle şeyler deneyebilirsin yabanci biri versin mesela ondan çekinip denemek isteyebilir benim oğlum kardeşimin kaynanası verince çiğnemişti mesela zor yutmuştu ama o gün bizim için dönüm noktası olmuştu 👍

lovehouse dedi ki...

Merhaba Arafat Koçyiğit,
Çok sevindim, kararlı olup, çocuğunuzun anlayacağı bir dilde yada davranışla pütürlü vermeye devam ettiğinizde olmaması mümkün değil zaten. Başarınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Burada bizimle aynı sıkıntıları yaşayıp, uğraşan anne babalara örnek oluyor paylaşımlarınız.
Başka bir otoritenin faydası kaçınılmaz olmuş. Bazen komşu teyze, bazen de kreş...diğer çocukların nasıl yediğini örneklemesi vs. hepsi faydalı.
Yemek yeme süresinin uzun sürmesi çok doğal, zamanla süre kısalacak emin olun :)
İştahsızlığa gelince ben bunu hem iştah için, hem de bağışıklığını kuvvetlendirmek için kullandığım şurup ile aşmıştım. Halen sonbahar aylarında yada kışa girerken veriyorum, çok faydasını gördüm. Araştırıp doktorunuza sorup verbilirsiniz isterseniz. Doğal bir şurup, ismi Strath şurup.
Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Merhaba benim oglum suan 16 aylık dişleri yaşından sonra çıktı.suan 6 dışı var dişleri olmadığı için hep ezdim verdim yiyecekleri.oglum elinde meyve sebze yiyor bazen bazende yutamıyor atıyor.ama çiğneniyor yiyecekleri eziyorum öylece yutuyor.biraz büyük parça verince geri atıyor.sabah kahvaltısında örneğin hepsini karistiyorum yumurta.peynir falan ezip catalla veriyorum yoksa yemek istemiyor sizce erkenmi yoksa geç mi kaldım bana da yardımcı olursanız sevinirim

Unknown dedi ki...

Merhaba. Aynı sizin yaşadıklarınızı yaşıyorum. Cok sukur ki erken buldum blogunuzu. Kızım tam 12 aylık ve fiskirir sekilde kusuyor.gitmedigim gastrolog kalmadi.kimi pure sevam et az sık ver dedi kimi katiya gecir kussa da yedir dedi. Hatta gıcık oldum dr a ayni sizin yazdiginiz gibi surup verecek brlki ufak bir operasyonla düzeltecek kusmasi gececek ben de katı gidayi rahat rahat verebilcem diye düşünerek gitmistim 🙈 yazdıklarınızı yorumlari okudum. Sabahlari bulamac kahvalti ve tum öğünler dolma dahil blendarla veriyorum sirf kusmasin diye. Bu sekilde aslinda hep kendimi rahatlatmisim ohh iyi yedi besinini aldi diye. Yarindan itibaren butun yazılanları uygulayacağım daha dogrusu annem ve kayinvalideme diyecegim uygulamalari icin. Sabah peynirle baslayim omlet vs. Yedigi kadar artik. Isin kotusu 2 aylikken sutum kesildi formul mama verdim hep kusan bi bebekti. Dr midesi hassas dedi. Ek gidaya gectikten sonra formul mamayi biberonla icmeyi red etti gidalarin tadini alinca. Bende sabahki karisim mamasina ekliyordum hep. Artik omleti sulandirabilirim yada belki cok doyurmayınca onu da içer. Normalde cubuk krakeri yiyor galeta yiyor diye cignememe olayi hic aklima gelmeyip kusmasina takılıyordum ama bunlari islatip yutabilecegini burda aynısını yasayan annelerden öğrendim, ne kadar yanlis düşünüyormuşum oysa ki😔 umarım yol yakınken dönebilirim. Dediginiz taktigi uygulayacagim. Once pütürlü gida sonra doymayacagini düşünüyorsam püre ✌ insallah beceririm 🙏 cok tesekkurler

Unknown dedi ki...

Merhabalar...Ankara dan Müge ben. Kızım 1.5 yaşında ve çiğnemeyi bilmiyor.Cubuk krakeri on dişleri ile kırıp tükürüğü ile yumuşayıp yutuyor. Kek i de aynı şekilde...Yogurt ve peyniri seviyor ama sadece bu kadar. En büyük güvencesi de anne sütü.hala 3 saatte bir anne sütü alıyor .Tabiki doymuyor.Ne yapacağımı şaşırdım artık .Lütfen bana bir yol gösterir misiniz.Acaba bende Hacettepe ye gitsem faydası olur mu.

lovehouse dedi ki...

Merhaba, isim yazmamışsınız, oğlunuzun 16 aylık olduğunu dişlerinin geç çıktığını yazmışsınız.
Dişleri çıkmadan da bebekler damaklarıyla katı gıdayı ezerek yiyorlar, bunu bilmediğinizden oğlunuzu ezilmiş gıdaya alıştırmışsınız. Yani dişsizde çiğneyebilirdi. Şimdi alıştığı için hazırca ezilmiş gıdayı kabul ediyor haklı olarak ama biran önce başlamalısınız katı gıdaya. İyice alışınca daha zorlaşıyor malesef.
Lütfen yukarıdaki yazımı ve altındaki tüm soru cevap kısımlarını okurmusunuz? Eminim tüm sorularınızın cevabını bulabileceksiniz.
Sevgiler.

lovehouse dedi ki...

Selam, kızınız 12 aylık olmuş.
İyiki denk gelmişsiniz, geç kalındığında daha da zorlaşıyor ama tabi imkansız değil. Herşeyi okuyup anlamışsınız. Bol sabırlı ve başarılı günler diliyorum.
Doktorlara zamanında çok kızmıştım ama son gittiğimiz prof.dr. kesinlikle en doğrusunu söylemiş bize. Çocuğun midesi katı olanı daha iyi tutuyor ama sıvı haline getirdiğimiz gıdayı çok çabuk ve kolay çıkarıyor. Bize 'ne kadar erken başlarsan katı gıdaya, o kadar çabuk kurtulursun kusmasından' gibi bir cümle sarfetmişti. Çok haklıymış.
Bu arada benimde yaklaşık 2,5 aylıkken sütüm kesilmişti. Sütte de kusuyordu, mamada da.

lovehouse dedi ki...

Merhaba Müge hanım.
Kızınız çiğnemeyi bilmiyor malesef, tabi bu bir eksiklik değil, bunu çocuklarımıza biz öğretiyoruz, kolay geliyor ve doyunca rahatlıyoruz.
Hacettepe konusunda karar sizin, belki yeni yollar öneriyorlardır artık. Biz gideli 7-8 sene oldu sanırım. Bize söyledikleri taktikler yukarıda ve yorumlarda var. Bunları da deneyebilirsiniz randevu alana kadar. Bize yol gösteren Hacettepe idi. Allah razı olsun onlardan. Çiğneme terapisti ile görüşmesek kızımın çiğnemediğini dahi bilemeyecektik.
Başarılar diliyorum.

Unknown dedi ki...

Merhaba ben Gaziantep'ten Özlem Benim oğlum da 3 yaşında çiğnemeyi bilmiyor en ufak bir ağzında gevelemek evirip çevirme hiç yok Sadece verdim yiyeceği ağzına koyuyorum yutuyor pilav köfte bu tür yiyecekler yiyor ağzına koyuyorum üzerine yoğurt veriyorum o şekilde yutuyor söylemeye çalışıyorum anlatmaya çalışıyorum oğlum çiğ ne diye Anlamıyor ve Gaziantep'te böyle bir Terapist olduğunu zannetmiyorum ne yapmam lazım diş ve çene bölümü ne götür diyorlar götürmelimiyim Lütfen yardımcı olursanız sevinirim

lovehouse dedi ki...

Özlem Hanım merhaba,
Tabi doktor değilim bilmiyorum ama genellikle çene yada dişlerde sorun olmadığı halde, sadece alışkanlıktan dolayı çiğnemiyor çocuklar. Buna biz anneler sebebiz, alıştırmadık, aman yesinde deyip yutturduk çocuklara, yoğurtla yemekleri :(
Çiğnemeyi öğretmek için yukarıda ve yorumlarda da söylediğim gibi, çorbayı ve diğer tüm yemekleri arka yan dişlere koyarak vereceksiniz. Jelibonu sargı bezine sarıp arka yan dişlerle bastırmasını, çiğnemesini öğreteceksiniz. Bize Çiğneme Terapisti bunu önermişti. Şekerli şeyleri sevmiyorsa, eski sünger bugidiler var, onların içindeki teli çıkarıp yine arka yan dişlere koyup, bir ucunu siz tutacaksınız ve çiğnemesini bastırmasını söyleyeceksiniz. Arka parçalayıcı dişlerinin varlığının farkına varacak çocuk. Vazgeçmeden ve eğlenceli hale getirerek yapın bunları ve vazgeçmeyin. Benim kızımda 34 aylık falandı sanırım buna başladığımızda. Yavaş yavaş başladı ve öğrendi. İlk başlarda kabul etmiyor, çünkü hop diye yutmak varken niye uğraşayım diye düşünüyor çocuk, hatta düşünmüyor çoğu zaman, alıştığı üzere lop diye yutuyor.
Başarı ve sabır diliyorum :)

Unknown dedi ki...

Merhaba.Ben Eskişehir den Tuğba.Oğlum 5 buçuk yaşında.Halâ çiğnemeyi bilmiyor.Yemek ayırmıyor her türlü sebze yemeğini yiyor ama çatalla ezerek.Anaokuluna gidiyor ve her gün okuldan aç geliyor katı gıda yemediği için.Yaşı büyüdüğü için bu sorunun hiç bir zaman düzelmiyceğinden korkuyorum.Defalarca denedim hep reddetti katı yemeyi.Lütfen bana da yardımcı olur musunuz?

lovehouse dedi ki...

Merhaba, Eskişehir den yazmışsınız.
Çiğneme için bazı yöntemler yazdım terapisten öğrenip yazdıklarımdan. Lütfen onları ve yorumları okuyun. Başarılmayacak çaresiz bir dert değil inanın. Sadece içindeyken öyle görünüyor, çok zor biliyorum ama başlayınca gerisi geliyor.
Kararlı ve sabırlı olmak şart. Benim kızımda kaç ay aç geldi kreşten. Önündeki tabağı seyreden resimler gönderiyordu kreş öğretmeni ama başardık sonunda.
evde tüm yemekleri, çorbayı dahi arka yan dişlere koyarak verin. Diğer yöntemleri uygulayın ve bol bol konuşun. yüreklendirin, kararlı oluşunuzu gösterin.
İnsan diyorki; keşeke böyle bir merkez olsa ve çocuğuma öğretse yemeyi ama yok, sadece yol gösteriyorlar ve başarmak bizim elimizde. Dediğim gibi çaresiz değil sorununuz ve olacak inanın.
Sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Cocugunuz duzeldi mi acaba b en de ayni durumdayim

Unknown dedi ki...

Acil benimde yardima ihtiyacim var oglum 4.5 yasinda ama borek ekmek makarna plav tarzi seyler yemiyor arka dislerini kullanmiyor kresede gidiyor sadece benim oglum cignemiyor cok uzuluyorum yardimci olursaniz sevinirim saygilar..

lovehouse dedi ki...

4,5 yaşına gelmiş, hiçbirşey geç değil. Yorumlarda yazdıklarıma göz atarsanız sevinirim, başaracağınıza inanıyorum :)

Adsız dedi ki...

Benim kızımda 2.5 yaşında. Bende bazı öğünlerde püre veriyordum ama kendi eline alıp tost, patates kızartması, elma, salatalık, muz, simit, poğaça,kek, bisküvi vs yer. Yemeği pütürlüde yer yoğurtlu kuskus gibi ufak tanelileride yiyor ama çiğnerken dişlerinin ön tarafında çignemeye uğraşıp öyle yutuyor. Haliyle zorlanıyor. Burda yazılanları görünce blendiri tamamen bıraktım. 3 gündür cok uzunda sürse bir tabagi bitirmesi normal bizim yediğimiz gibi veriyorum. Bitiyorda tabağı ama zorlanarak tabi. Yazılanları okuyunca endiselendim acaba bir sorun olabilir mi diye size danışmak istedim. Her seferinde arka dişlerinle çiğne diye söylüyorum zamanla öğrenirmi ? Bunun için ne yapabiliriz?

lovehouse dedi ki...

Merhaba, 2,5 yaşında ki kızınız için doğru yoldasınız. Maşallah bizimkiler gibi değil zaten ama doğru yemek yemek alışkanlığını kazandırmak için kendi yediğiniz yemekleri vermenizdir doğru olan. Çocuklarımızda değilki sorun, sorun bizlerin onlara yanlış yemek yeme alışkanlığı kazandırmamızda. Blendır asla kullanmayın. Bir süre sonra hızlanacaktır. Bırakın uzun sürsün ama doğru şekilde yesin. Öğrenir tabi, gittikçe hızlanacak bu şekilde verirseniz. Sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Merhaba lütfen iletişime geçelim benim oğlumda kati gıdaya geçmiyor ve inanın ne yapicagimi ona bunu nasıl ogreticegimi bilmiyorum belki sizin tecrübelerinizle bizde bu durumu asariz lütfen🙏

Unknown dedi ki...

Merhaba çiğneme terapisti Numan beye bende gittim 3 gün önce.bugun 3 gün hala bir lokma koyamadim ağzına çok fazla inatlasiyor. 3 yaşında oğlum cips çubuk patets kzartmasini çok güzel cigniyor ama yemekleri hep püre istiyor. Yan dişlerine koymaya başlayalı direk çıkartıyor sudan başka birşey girmedi henüz agzina. Çorbasını versem eminim hiç çiğnemek istemeyecek. Napcagimi şaşırmış durumdayim. Çok zayıf zaten 11 kilo ama pes etmek istemiyorum. Yardımcı olun bana luften

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba. Burdaki yazıları okuduğum gün blendiri bıraktım ve elime hiç almadım. 3 günde alıştı. Su anda her şeyi yiyor çok şükür. Et balık köfte baklagiller sebze çok rahat çiğnemeye alıştı. Ilk günler bir omleti 2 saatte bitirdi ama bırakmadım sabırla bekledim. 1 ayda çok hızlandı. Şimdi biz neyi yiyorsak onu yiyor çok rahat bişeymiş gerçekten. Iyi ki sayfanızı gördüm dönüm noktamız oldu. Meğer çokta zor değilmiş sadece sabır ve kararlı olmak. Gerisi çorap söküğü gibi oldu. Çok teşekkürler 🙏

Eskişehirli dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
lovehouse dedi ki...

Merhaba lütfen iletişime geçelim benim oğlumda kati gıdaya geçmiyor ve inanın ne yapicagimi ona bunu nasıl ogreticegimi bilmiyorum belki sizin tecrübelerinizle bizde bu durumu asariz lütfen🙏
Merhaba, blog yazımda belirttiğim şekilde geçiş yaptık biz. Yorumları okursanız bilgi sahibi olabileceğinizi sanıyorum.
Başaramayacağınız birşey değil inanın ve sabırlı olun yeter.Lütfen yorumları okuyun, mutlaka başaracaksınız inanıyorum. Sevgiler :)

lovehouse dedi ki...

Merhaba çiğneme terapisti Numan beye bende gittim 3 gün önce.bugun 3 gün hala bir lokma koyamadim ağzına çok fazla inatlasiyor. 3 yaşında oğlum cips çubuk patets kzartmasini çok güzel cigniyor ama yemekleri hep püre istiyor. Yan dişlerine koymaya başlayalı direk çıkartıyor sudan başka birşey girmedi henüz agzina. Çorbasını versem eminim hiç çiğnemek istemeyecek. Napcagimi şaşırmış durumdayim. Çok zayıf zaten 11 kilo ama pes etmek istemiyorum. Yardımcı olun bana luften....
Merhaba,
İnatlaşması çok normal, henüz 3 gün olmuş,süre çok kısa. Bu iş sabır istiyor.Çorba da vereceksiniz tabiki, ama arka yan dişlere verin, çorba ile dilini kullanmayı öğreniyor, ister istemez diliyle yutağa atıyor gıdayı. Hmen bir gelişme beklemeyin, minicik bir makarna parçasıyla başladı bizim serüven. Dile kolay 3 sene pütürsüz yemiş çocuk, yavaş yavaş olacak ama olacak emin olun.
Sevgiler :)

lovehouse dedi ki...

Tekrar merhaba. Burdaki yazıları okuduğum gün blendiri bıraktım ve elime hiç almadım. 3 günde alıştı. Su anda her şeyi yiyor çok şükür. Et balık köfte baklagiller sebze çok rahat çiğnemeye alıştı. Ilk günler bir omleti 2 saatte bitirdi ama bırakmadım sabırla bekledim. 1 ayda çok hızlandı. Şimdi biz neyi yiyorsak onu yiyor çok rahat bişeymiş gerçekten. Iyi ki sayfanızı gördüm dönüm noktamız oldu. Meğer çokta zor değilmiş sadece sabır ve kararlı olmak. Gerisi çorap söküğü gibi oldu. Çok teşekkürler 🙏...
Merhaba,
Nasıl sevindim anlatamam :) Tebrik ediyorum hem sizi hem çocuğunuzu. Yardımım dokunabildiyse ne mutlu bana :)
Çocuğumuzun çiğnediğini görmek nasıl bir duygu nasıl bir sevinç,bunu birtek bu durumu yaşayan bizler biliriz.
Sevgiler :)

lovehouse dedi ki...

Merhabalar öncelikle size teşekkür etmek istiyorum numan beye sizin yazınızı okuduktan sonra gittik tavsiyelerine uymaya çalışıyoruz ama bir ay oldu bir arpa boyu yol gidemedik şehriye kuskus gibi küçük şeyleri direk yutuyor yandan veriyorum saniyesinde yutuyor ve yemekleri ağzında tutuyor ne yapacam bilemiyorum kendimiz çok çaresiz hissediyorum
Merhaba.
Gittiğinize çok sevindim. Profosyönel birinden yardım almak daha iyi olur. Ancak sabredemezseniz pes ederseniz başarılı olamazsınız. Arka yan dişlere çorba bile olsa kaşıkla verin ve çiğneme egzersizleri yaptırın. Yüreklendirin lütfen.
Yorumlardaki tavsiyeleri okuyabilirseniz iyi olacak. Daha ayrıntılı bilgiler metodlar var yorumlarda.
Direnmesi istememesi çok normal çocuğunuzun, zamanla alışacak emin olun.
Sevgiler :)

Eskişehirli dedi ki...

Önümüzdeki ay kontrolümüz var ama biz aynı durumdayız inş bir ayda biraz daha yol katederiz oğlum 20 aylık bu arada ağzında tutmayı tepkisel mi yapıyor neden yapıyor anlamadık birde çok iştahsız kilosu düşük bende mi biraz katı yedirip sonra püre versem sonra alışması zor olmaz katıya de mi korkumdan ezerekte veremiyorum artık katıyı da biriktiriyor bu konuda tavsiyeleriniz var mı acaba

lovehouse dedi ki...

Eskişehirli merhaba,
Öncelikle kolaylık diliyorum. Her çocuk birbirinden o kadar farklı ki, tepkisi de öyle. Benim kızım ağzında bekletme hiç yapmadı ama bunu yapan çocuk annelerinden tecrübem var. Çok daha zor oluyor ama imkansız değil. Zayıf çocuklar pütürlüye geçişte daha da zayıflıyor. Bu nedenle ben önce pütürlü, sonra püreye geçtim. Doktorlar bu konuda çok katılar ve mutlaka haklılar ama anne yüreği işte dayanamayıp veriyoruz. Güçten düşüp iyice zayıflamalarına dayanamıyoruz. Bu kararı siz verin.
Yanlız ağzında besinleri bekletmek...kesinlikle tepki vermelerinden kaynaklı. Annem pes edip istediğimi verecek yada pütürlüyü yutmaktan çiğnemekten korkmalarından kaynaklanıyor. Vazgeçmeden çeşitli yollar denemenizi tavsiye ederim. Her çocuk çok farklı ve her çocuğu annesinden daha iyi tanıyacak başka kimse yok bu dünyada. Nelerden hoşlanır, hangi yol ile pütürlüyü yedirebilirsiniz, bunu en iyi siz bilirsiniz. Biz de oyunlar işe yaramıştı. Çiğneme terapistinin tavsiyelerine uyduk, eğlenerek yedirdik. Öyle hemen bir gelişme olmadı. Minicik parçalarla başladı. Sabır diyorum.
Sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Merhabalar ben de malesef cozumsuz caresiz bir anneyim.burada cigneme terapisti yok gaziantepteyim.kizim 22 aylik agzuna ne versem dili ile itiyor 6 aydan beri corba puturlu ne versem eline bisey almaz alsa isirirkoparir ama bekletip sonra cikarir yutmaz.ben ise bu zamana su ile geldim.her lokmasinin uzerine biberonda su ile verdim bir lokma bir su suyu yutarken lokmamiz da gidiyor.oyle tamamen blender corba degil verdigim hep lapa seklinde cok akiskan olmayan kasik mama cogunlukla.corbalarinasehriye bulgur purinc katop kivamlastirip catallaa ezerek oyle verdim.sorunumuz su olmadan corba kivami da olsa tukuruyorasla biberon tutmaz sut veremiyorum beni emiyor hala.yogurtfalan yine suyla yani su biberonu olmadan hicbisey yiyemez olduk.cignemeyi bilmiyor ama yutmayi da mi bilmiyor acaba nasil yol izlicem.memeyi biraksam gece ac kalacak biberon sut veremem uykuya da memeyle daliyor.artik zamani geldi doyurmuyir bile ama en azindan o vitamini aliyor deyip kiyamadim kesmeye.hep dusuk kilo oldu boy iyi diye dr takviye bisey onermedi consi boyle dedi zayif 9.5 kg ve 85 cm kilo dusuk olunca ac birakmayi yapamiyorum.biraksam ya meme krizine giriyor yada elinde su aksama kadar su iciyor.caresizim yardim lutfen

lovehouse dedi ki...

Melek Erdem merhaba,
Doktorlar 1 yaşından itibaren hiçbir şekilde gece beslemeyin diyorlar. Ne güzel bu yaşına kadar anne sütü almış. Hem anne sütünü hem de gece beslenmesini kesebilirsiniz aslında. Aç kalmaz merak etmeyin, gündüz daha iyi beslenir. İlk zaman alıştığı düzen bozulunca tepki verriler her insan gibi ama zamanla alışıyorlar. Aslında alıştıklarını yapmak bizim de kolayımıza geldiğinden uğraşmıyoruz çoğu zaman.
İlk zamanlar katı gıdayı suyla vermeyi ben de denedim ama baktım çiğnemeyi öğrenemiyor, sadece yutuyor suyla.
Çiğneme terapisti olması şart değil. Zaten terapistin tavsiyelerini yazdım blogumda, ordan faydalanabilirsiniz. Jelibon tekniği, yumuşak sünger bigudi tekniği ve sulu çorbayı dahi arka yan dişlere kaşıkla vermek, katıları da yine arka yan dişlere elle yada kaşıkla vermek ve cesaretlendirip öğretmek.
İlk başlarda tepki alırsınız ama öğretin.
Kendiniz yerken onu da oturtun aynı masaya ve ne yiyorsanız ona da koyun. Örnek olun, ağzınızı nasıl çiğnediğinizi gösterin ve çocuğunuza artık büyüdüğünü anlatın vs.
Herşey minicik bir parçayı çiğnemekle başlıyor, sabır ve kararlılık önemli. Minik bir parçada çiğnese alkış kıyamet gitsin evde, coşturun, teşvik edin :)
Başarılar diliyorum :)

Unknown dedi ki...

mrblar bende aynı problemle mücadele ediyorum....Oğlum 31 aylık isirmayi cignemeyi bilmiyor...Destek bekliyorum

Unknown dedi ki...

mrblar bende aynı problemi yaşıyorum bunkonuda bende bu tecrübeler den yararlanmak istiyorum....

Eskişehirli dedi ki...

Evet tepki veriyor kesinlikle...Ama şöyle bir gelişme var çiğnemeye yavaştan başladı birkaç lokma küçük parçaları çiğneyerek yutuyor daha sonra biriktirmeye başlıyor inşallah bunları da aşacağız zamanla. Size bir şey daha sormak istiyorum kontrole gitmeyi düşünmüyorum dr a video attık çiğnemeye başlamış dedi sadece biriktirmeye biraz zaman güveni gelsin onu da yutar merak etmeyin dedi sizce gitmeme gerek var mı şehir dışından gidecem çünkü siz gitmiş miydiniz ikinciye farklı birşey önermiş miydi

lovehouse dedi ki...

31 aylık oğlunuzunda aynı problemi yaşadığını yazmışsınız. Lütfen yorumlardaki cevaplarımı okuyun, mutlaka yardımcı olabilecek yöntemler bulacaksınız. Bol sabır ve kararlılık diliyorum. Halledeceğinizden eminim. Sevgiler :)

lovehouse dedi ki...

Eskişehirli,
Çok sevindim, böyle böyle olacak zaten, kararlılığınızı gördüğünde pes edecek mutlaka. Azdan başlayacak ve öğrenecek :)
Yok biz de kontrole gitmedim. Fiziksel bir sorun olmadığından ve yöntemleri uyguladıkça gelişme gösterdiğinden gitmedik. Başka yapacakları birşey yok zaten, gerisi kararlı olup devam etmeye kalmış. Önceleri daha yavaş yiyecek ama zamanla hızlanacak. Tebrik ediyorum sizi ve çocuğunuzu, eminim çok daha iyi olacak, sevgiler :)

Eskişehirli dedi ki...

İyiki sizi buldum iyiki blogunuzu buldum belki de seneler sürecek bir sorunu çok şükür ki başarıyoruz Allah sizden razı olsun ömrüm boyunca minnettar kalacam size. Psikolojim bozulmuştu artık kendimi çaresiz hissediyordum ama hepsi geçecek inşallah bir gün benim çocuğum da yaşıtları gibi yiyecek.bir sorum daha olacak Ferda hanım sizin kızınızın da bu süreçte kusmaları devam etti mi oğlum bazen kusuyor hala

lovehouse dedi ki...

Eskişehirli,
Eğer azıcıkta bir faydam oluyorsa ne mutlu bana, çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için :)
Merak etmeyin birkaç ayda çözülecek birşey şükür ki, Allah başka dertler vermesin. Ama bu sorunu yaşarken hiç bitmeyecek gibi geliyor insana haklısınız.
Benim kızımın başlıca sorunu doğduğundan bu yana kusmasıydı. Bu nedenle pütürlü gıda veremedim ve blendırlı gıdaya alıştırdım. Kusmasın az daha yesin diye pütürlü vermedim ama ne büyük bir yanlış yapmışım. Birini düzelteceğim diye başka bir hatanın içine düşürmüşüm çocuğumu. Hacettepe de bir profösör sayesinde bu yanlışı düzelttim. Pütürsüz verdiğiniz sürece kusması bitmeyecek dedi. Pütürlü denemelerinde de kustu ama bir süre sonra pütürlüye alıştı ve kusmaları bitti, çiğnemeye başladı ve bugünlere geldik çok şükür.
İlk başlarda kusacak, katı gıdadan dolayı öğürecek ve çıkarmak isteyecek ama sabrınız ve kararlılığınızla o da alışıp öğrenecek. Başarılar diliyorum size, sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Lovehouse sizi takdir ettim kaç senedir her yoruma sabırla cev yazmışsınız benim oğlum 3.5 yaşında böbrek yetmezliği var sürekli sıvı beslendi vücuda giren çıkan hesaplandı şimdi çiğneyemiyor pazartesi numan beye gideceğiz zor bi süreç

fulden dedi ki...

Oğlum sekiz yaşında .Cp ve görme engelli.Defalarca çiğneme çalışması başladık ve bıraktık.Bir aydın yine başladım.Sizin yazınızı okudum.Çorba vs yanağın içine bırakmayı nasıl başardınız?Tam açmadığı için bırakamıyorum elle bıraktıklarında çıkarıyor.Kuru gıda yemiyor.Kraker vs.Ezilmiş nohut tanesi gb sebze yemekleri yiyor.Şimdiden teşekkürler.

Umut dedi ki...

Merhaba sizinle iletişime geçmek istiyorum mümkün mü acaba lütfen çocugumla ilgili aynı bu sizin yaşadığınız sorun bilirsiniz çok zor anlatamam numara mi yazsam ararmisiniz yada sizinle nasıl iletişim e gelebilirim.

lovehouse dedi ki...

Merhaba, 3,5 yaşındaki oğlunuz için yazmışsınız,
Çok geçmiş olsun, Allah tan şifa diliyorum oğlunuza.
Numan bey yolunuza ışık tutacak biliyorum. Aslında bilineni öneriyor, mucize değil söyledikleri ama bir uzmanın ağzından dinleyince, daha yapılabilir geliyor insana. Kolaylık diliyorum size :) Ağız şapırtılarıyla yemeye başlayınca da buraya yazın lütfen :)

lovehouse dedi ki...

Merhaba Fulden,
8 yıl boyunca kolayı öğrenmiş oğlunuz. Sizin işiniz biraz daha sabır ve zaman istiyor ama imkansız değil, başaracağınıza inanıyorum. Allah kolaylık versin, şifa versin.
Tatlı kaşığına aldığınız çorbayı, arka yan dişlerine koyuyorsunuz.Ağzını zor açsada denemeyi bırakmayın. Çiğnemeyi öğrenmesi için bu şart. Katıyı reddedecek tabi ama sizin kararlılığınızla eninde sonunda pes edecektir.
Sevgiler.

lovehouse dedi ki...

Merhaba Umut,
Kolaylık diliyorum size. Size vereceğim bilgilerin tümü yorumlarda yazılı. Lütfen hepsini okuyun, imkanınız varsa Numan Beye gidin. Benim çözümüm yazılarımda ve yorumlarda. Başaracağınıza inanıyorum.

Umut dedi ki...

Benim oğlum herşeyi suyla yutuyor şu olmadan yutamiyor numan beye gittim fakat size iyi gelen bize iyi gelmedi başta hiç birşey yani pürürlü hiç biŕşeýi yutamıyordu ben kendi çabalarimla robotu bıraktım şimdi herşeyi yiyiyor fakat suyla yutma başladı bunu nasıl biraktiracagimi bilmiyorum bu konuda bir fikriniz varmı.

lovehouse dedi ki...

Umut,
Her çocuk farklı, bunu kabul ediyorum. Ancak her çocuğun pütürlü yiyebilmesi için de mutlaka bir yol bulunur. Herkes kendi çocuğunu daha iyi tanır. İnatlaştığı konular neler, birşeyi kabul ettirmek istediğinizde ne yapıyorsunuz...gibi. Maşallah pütürlü yemeye başlatmışsınız çok sevindim :)
Su ve yoğurt ile yutması için, ben de aynı yöntemi uygulamıştım. Pütürlü yemeye başladıkça, daha doğrusu çiğnemeye başladığını görünce su ve yoğurt ile yedirmeyi bıraktım. Su yada yoğurt kullandığımda çiğnemiyor, sadece kolay yutuyordu. Bir kaşıkta su ile verdiysem, diğerinde vermedim. Gittikçe arayı açarak bıraktırdım öyle yemeyi. Çünkü aşlolan pütürlüyü yutması değil, pütürlüyü çiğneyerek yutmasıdır.
Başarılar diliyorum :)

Umut dedi ki...

Merhaba ben size ilk baştan anlatmak istiyorum böyle daha iyi iletişim sağlıyacağımıza inanıyorum öncelikle teşekkür ediyorum ilgilendiğiniz için.benim oğlum bebekliğinde çok kusan bir çocuk olduğu için herşeyi yeterki yesin diye robottan çekip lapa şekilde yedirdim lapayi yemek istemediği için hemen kusuyordu aslında bizi kusmaları korkuttu niye hemen kusuyor diye doktorlar maşallah hiç birseyi yok pütürlü yemeye alismadıgindan lapayi çok çabuk kusuyor ne zaman karıya geçerseniz o zaman kusma biter dedi bu arada oğlum bir pirinç tanesini bile yutamıyor alistiricam ama nasıl bilmiyorum
araştırırken numan beyi buldum aradım ilk muaneye gittik aynı size söylediği şeyleri söyledi 500 tl yi aldı tamam evde uğraştık falan yok olmadı işe yaramadı arıyoruz falan bir gün bizi düşünün hatırlamadı bile sinirlendim bıraktım ne yapacağım diye düşünürken ozel pedegog buldum ve gittik bu arada oğlum 2 yaşındaydı bu sorunu artık çözmek istiyordum nette okudukça 4 yaşında bile çiğnemeyi bilmiyor diye yazan anneler beni korku sardı bir günde memeyi ve robotu kaldırdım oğlumun ağzına hiç birşey veremezken herşeyi ağzına veriyorum 3 ay oldu daha yeni çorbaları ekmek doğrayıp yediriyorum fakat bir yumurtayı bitirmesi 2saati buluyor çünkü çiğnemiyor çiğne oğlum gebert onu hadi diye yureklendirince çiğniyor fakat o bir dilim yumurtayı nerdeyse yarim bardak suyla yutuyor aslında hızlı çiğnese eminim yutacak ama işte bu süreci siz yaşadığınız için sizinle fikir alışverişiyle fikir sahibi olmak istedim inanın çok zor bir kahvaltıda sabırla 2 saat oturuyorum bazen sinirleniyorum çünkü çiğnemiyor ama biliyorum oda zorlanıyor o yüzden ona sarılarak sakinlesiyorum siz bu süreci nasıl atlattınız.

Yaramazbebe dedi ki...

Merhaba bende google araştırmalarımdan bu sayfaya geldim ve okuduklarıma biraz bilgilendim 2 yaşında oğlum var 3 gündür bende blandir bırakma peşindeyim sabah haşlanmış yumurtayı veriyorum istemiyor zorla bi şekilde ağzına koyuyorum yarim saat tutuyo cigniyo biraz yutmuyo ögürüp cikariyo 3 gündür ac çubuk kraker vs yiyo bu akşam pirasa yemeği verdim biraz yedi aslında yemedi yuttu bi şekilde verdiğim şeyleri çiğnemeden ya yutuyo ya da cikartiyo kek vs yiyo dün akşam eline börek verdim küçük bi parça ısırıp yedi ben oğlumu anlamıyorum bazen verdiklerimi cigniyo bazende ögürüp yemiyo ne yapmam gerekiyo tamamen çiğnemeye geçebilmek için lütfen yardımcı olun önceliği tamamen yutmaktan yana kullanıyo yutamazsa cikariyo minik makarna kuskus pilavı yiyo ama patates fasulye yemeği vs şeyleri yemiyo tamamen çiğnemeye geçebilmek ne yapmalıyım biraz pütürlü verip sonra püre versem ikili alışır mı oğlum çok zeki her şeyi seziyo ve anlıyo ikili alışıp iyice zora girermiyim bi püre bi pütürlü yaparak aklımda deli sorular cevapları yok lütfen lütfen yardım edin 8 ay gaz sancısı çektik 8 ay sonunda oh dedim daha zoru olmaz artik dedim gaz sancısından berbatmış bu yeme alışkanlığı rabbim bütün annelere ve bana yardım etsin sizin eşliginizde inşAlah

Yaramazbebe dedi ki...

Merhaba bende google araştırmalarımdan bu sayfaya geldim ve okuduklarıma biraz bilgilendim 2 yaşında oğlum var 3 gündür bende blandir bırakma peşindeyim sabah haşlanmış yumurtayı veriyorum istemiyor zorla bi şekilde ağzına koyuyorum yarim saat tutuyo cigniyo biraz yutmuyo ögürüp cikariyo bu akşam pirasa yemeği verdim biraz yedi aslında yemedi yuttu bi şekilde verdiğim şeyleri çiğnemeden ya yutuyo ya da cikartiyo kek yiyo dün akşam eline börek verdim küçük bi parça ısırıp yedi ben oğlumu anlamıyorum bazen verdiklerimi cigniyo bazende ögürüp yemiyo ne yapmam gerekiyo tamamen çiğnemeye geçebilmek için lütfen yardımcı olun önceliği tamamen yatmaktan yana kullanıyo yutamazsa cikariyo minik makarna kuskus pilavı yiyo ama patates fasulye yemeği vs şeyleri yemiyo tamamen çiğnemeye geçebilmek için lütfen yardımcı olun önceliği tamamen yatmaktan yana kullanıyo yutamazsa cikariyo 8 ay gaz sancısı çektik oh dedim daha zoru olmaz artik dedim gaz sancısından berbatmış bu yeme alışkanlığı rabbim bütün annelere ve bana yardım etsin sizin eşliginizde inşAllah

lovehouse dedi ki...

Umut,
Neredeyse aynı şeyleri yaşamışız. Doktorun söylediği çok doğru, ne zaman blendırı bıraktım=o zaman kusması bitti kızımın.
Bırakma aşaması hiç kolay değil tabiki. Zaten çok zayıf bir çocuğun bırakma aşamasında nasıl zayıfladığını tahmin edersiniz. Sokakta elinde börek bisküvi yiyen çocuklara nasıl hayranlıkla bakıyordum tahmin edersiniz. Kızımın ilk çiğnerken çıkardığı şapırtı sesini duyduğumuzda sevinç çığlıkları atmıştık.
Numan Bey e biz ücretsiz gitmiştik devlet hastanesinde. Ücreti çokmuş gerçekten özelde.
Halen katı yiyemeyen, daha doğrusu ailenin korkusu yada ihmali nedeniyle katı verilmemiş daha büyük yaşta çocuklarda var malesef. Bir an önce harekete geçmeniz çok sevindirici.
İlk aylarda katı yedirirken zorlanmanız çok normal. Sıvıyı kolayca yutuvermeye alışmış bir bireye, çiğneme gibi zahmetli bir yeme şekline geçirmeye çalışıyorsunuz. Yaklaşık 1 sene daha yeme hızı, normal yemeye alışmış çocuklara göre hep geride ve yavaş olacak. Masa başında saatler geçireceksiniz. Öncelikle bunu kabul edin ve kararlı ve sabırlı olmaya alıştırın kendinizi. Size çok görev düşüyor. Sabrınızı sonuna kadar sınayacak bu durum. Bir yere yetişme anında , misafiriniz gelecekken yada acil işleriniz olduğunda bu sizi zorlayacak ama yaklaşık 1 sene sonra böyle bir sorununuz olmayacak...bunu düşünerek motive edin kendinizi. Zmanla hızlanacak yemek yemesi. Sadece sabır diyorum ve hep yüreklendirin çocuğunuzu. Abi oldun abiler gibi yiyorsun vs. diyerek yüreklendirin. Sonra sonra bunun normal olanı olduğunu da anlatın.
Ben de aynısını yaşadım. İnsanın çıldırası geliyor, niye halen çiğnemiyor, neden hızlı değil vs. diye kızıyorsunuz ama öğrenmesi için bizim yardımımıza ihtiyacı var. Biliyorsunuz ki, katı yiyememesinin sebebi bizleriz, onların suçu değil bu. Bunu bilmek bile onlara bakış açımızı yumuşatır.
Kolaylık diliyorum :)

lovehouse dedi ki...

Yaramazbebe,
Merhaba, oğlunuz katı gıdaya geçiş aşamasında en çokta haşlanmış yumurtanın sarısını yutma konusunda zorlanacaktır. Damağa ve dile yapışan bir yiyecek ve öğürmesine neden olabilir. Şimdilik beyazını arka yan dişlere koyarsanız ve minik lokmalar halinde olsun lütfen...çiğneyip yutması daha kolay olur.Yada yağda pişirin ve bir parça alıp elinizle arka yan dişler üzerine verin...yüreklendirerek çiğnemesini sağlayın.
Aslında yazdıklarınıza bakılırsa benden daha şanslısınız, katı birşeyler yiyor oğlunuz.
Yemek saatlerinde öncelikle önüne katı gıda koyun ama yumuşak kıvamlı gıdalardan başlayın. Kek, yumuşak börek, makarna, yumurta vs.
Şansınızı deneyip yüreklendirip yediği kadar yedirin inatlaşmadan. Eğer çocuğunuz çok zayıfsa, katıdan sonra tekrar pütürsüz verin. Karar sizin. Eğer katıdan sonra tekrar blendırlı yemek geleceğini bilip bunu kullanırsa...işte onu bilemem, o zaman bilinçli olarak katıyı reddedebilir. Oğlunuzu siz daha iyi tanıyorsunuz.
2 yaşına kadar yutmaya alışmış, blendırlı gıda yediği için. Dolayısıyla şimdi de yutuyor her gıdayı. Siz onu bu alışkanlıktan vaz geçirmek için çaba göstereceksiniz.Arka yan dişlerini kullanması ve çiğnemesi için dibinde durup gösterecek öğreteceksiniz. Kolaylık diliyorum, başaracağınıza eminim :)

Umut dedi ki...

Merhaba evet yazılarınızı neler yaşadıklarınızı okudum durumumuz nerdeyse aynı siz atlattınız çok şükür ınş darısı başımıza evet dediginiz cok doğru bir misafirim gelse isim var oglum cignemiyor hadi cocugum diyorum yavas yavas kesinlikle 2saat oturuyoruz masanın basinda.benim oğlum çok şükür eskiye göre simdi herseyi ağzına alıyor fakat çok uzun sürüyor tutması karnı suyla doluyor yemekten çok bu durum nasıl geçer suyu ne zaman bırakır ne zaman hızlanır ben neler yapmalıyım bunları bana söyleyin lütfen çünkü sizinle durumumuz aynı ve çok hassas mideli midesi bulandiginda hemen çıkartır sula falan durduramam.

lovehouse dedi ki...

Umut,
Amin, darısı başınıza :)
Su konusunda, ben de yoğurt ve su kullandım ilk başlarda, katıyı verirken kolay yutsun diye ama bu seferde çiğnemeden yutuyordu. Bu nedenle azar azar bıraktım suyu. Siz bıraktırmazsanız kendisi zaten bırakmaz. Katık olarak yoğurt kullanın yada katıları ağzına elinizde biraz yumuşatıp verin ama suya olan alışkanlığından vazgeçin. Su yemekten sonra deyin. Yediği kadar yesin ama alışsın susuz yemeye.
Tam olarak hızlanması 1 seneyi buluyor, tabi çocuktan çocuğa değişir bu.Birkaç ayda hızı ilk zamana göre artar zaten. Bu işte en önemli şey sabır....sabırsızlanmadan devam edin. Bu sabırsızlığınızı çocuğunuz da hisseder ve ters teper uğraşlarınız.
Ayrıca ilk aylarda katı yerken öğürecek, çoğunca ağzından çıkaracak yada kusacak. Buna da hazırlıklı olun.Çok normal. Elinizle yada kaşıkla verdiğiniz gıdayı dolu dolu vermeyin. minik porsiyonlarla verinki zorlanmasın. Kolaylığını görünce yüreklenir. Övün onu yiyebiliyorsun diye.

Umut dedi ki...

Merhaba oğlum suyla yutmayı beceremiyor şu olmadan yutamiyor hemen ögürüp kusuyor şu olmadan yutmuyor ağzında tutuyor mesela çiğnedi yutucam dedi ağzında çiyneyemedigi bir parça olsun küçücük sula yutarken bile ogürüp çıkartıyor ne yapacağım bilmiyorum o kadar istiyorum ki diğer çocuklar gibi yemesini bu duyguyu bilirsiniz bazen oturup ağlıyorum üzülüyorum.

lovehouse dedi ki...

Umut, Merhaba.
Böyle böyle olacak pes etmeyin. Ha deyince olmayacak, biz annelerin çabası şart. Direnecek zorlanacak ama sonunda olacak. Aynı yollardan geçtik sonuçta. tEK FARK: HER ÇOCUĞUN FARKLI OLUŞU, BELKİ SİZİNKİ BİRAZ DAHA UZUN DİRENECEK . Ancak sonunda olacak inanın. Suyu kendi elinizde tutun, mecbur olmadıkça vermeyin. Baktınız çabalıyor ama yutamıyor öğürüyor, azıcık verin. Kendisine de anlatın . Ağzına verdiğiniz katı gıdayı minik bir parça olarak verin ki alışsın yutabilmeye.

Unknown dedi ki...

Benim oğlum 13 yaşında malesef kek yumurta gibi sevdiği şeyleri yiyor ama yemek yemiyor yemekte çiğneme yutma et yemekte zorlanıyor kilosu düşük çok zayıf bende ne yapacağımı bilmiyorum malesef çiğneme yutma yapmıyor yemek yerken ön dişlerine alıyor arka dişlerini kullanmıyor biz yarım saatte yemekten kalkıyorsak o 3saatte kalkıyor ne yapacağım bende bilmiyorum arkadaşları kilolu boylu o kendini karalıyor anne ben niye böyle zayıfım anne benle dalga geçiyorlar anne şöyle anne böyle sonrası oturup ikimizde ağlıyoruz doktorda götürdüm ni sonuç alamadım daha napcam bilmiyorum buradaki yazıları okudum ağlayarak yazık bize biz daha çook geç kalmışız malesef

lovehouse dedi ki...

13 yaşındaki oğlunuz için öncelikle üniversite hastanelerinin Endokrinoloji bölümüne acilen gitmenizi tavsiye ediyorum. Boy kilo durumunu bilmiyorum, büyüme hormonları çalışmıyor olabilir. Bunu hızlandırmak için yöntemler var, lütfen bir götürün.
Bu yaşa kadar çiğneyemiyor olması üzücü ama dönülemez değil hiçbirşey. Lütfen kendinizi üzmeyin. Hemen bugün randevu alın Endokrinoloji den lütfen. Kemik uçları kapanmadıysa 1 yılda yaklaşık 10 cm. boy atabiliyor tedaviyle.
Ayrıca kendinizi suçlamayın. Hacettepe de bir doktor yakınımın karısına 'annelik doğuştan öğrenilmiyor' demişti. Yaşayarak deneyimleyerek öğreniyoruz.
Sonucu yazarsanız sevinirim.

Unknown dedi ki...

Selam arkadaşlar ben dediğim üzere numan beye gittim o yokmuş erkan bey vardı çok ilgilendi dişlerine baktı su içirdi yutmada ve dişte sorun yok dedi aynen burada belirtildiği gibi bigudi önerdi bunun için youtube da ağız içi çiğneme masaj yazın çıkıyo günde 15 dak böyle masaj yapmamızı,bir süreden sonra da bigudinin ucuna birşeyler sürerek çiğnetmemizi söyledi. Bu tarz sıkıntısı olan çocuklar arka dişlerini tanımıyorlarmış. Arka dişlerle çiğneneceğini bilmiyorlarmış. Bunu fark ettirmek önemliymiş. Bir de yemek öncesi ben yoğurdun içine küçücük ekmek ufalayıp arka dişe küçük kaşıkla veriyorum. Bu da önemliymiş ne verirsen ver küçük tatlı kaşığıyla arka dişe veriyorum. Henüz yeni başladık küçükte olsa ilerleme var. Zaten birden olmasını beklemiyoruz. Youtıbe deki o videoyu mutlaka izleyin oğlum çiğnemeye başladığında yazarım tekrar sevgiler��

lovehouse dedi ki...

Selam, başarılar diliyorum :)

Eskişehirli dedi ki...


Merhabalar Ferda hanım uzun zamandır yazamadım kusura bakmayın oğlumda çok güzel gelişmeler var tepkilerini azalttı ve ağzında tutmuyor lokmalarımız yavaştan büyüdü çok şükür bugünlere o kadarda zor değilmiş ilk başlarda sanırım olmayacak yapamayacaz düşüncesi vardı ama 3 ayda baya ilerleme oldu tabi yaşıtları gibi yiyemese de zamanla o açığı kapatacaz inşallah size yazmak istedim mutluluğumu meğer bebeğim pütürlü yemeye başlayınca ne kolaymış yemek yedirmek diğer türlü yerken(pütürsüz) kusmasın diye gözünün içine bakıyorduk bebeği çocuğu çiğnemeyi bilmeyen muhakkak sizin yazdığınız yöntemleri uygulasınlar Allahın izniyle çözülmeyecek sıkıntı değil Rabbim başka dert vermesin size tekrar tekrar teşekkür ederim sevgilerimi gönderiyorum eskişehirden

lovehouse dedi ki...

Sevgili Eskişehirli,
Nasıl mutlu oldum anlatamam :) Cevap için teşekkür ederim. Yaklaşık üç ayda gelişme oluyor ve sonra sonra daha da ilerliyor...harikasınız siz, sevgilerimle :)

Unknown dedi ki...

Benim de kizim 22 aylik yurtdisinda yasiyoruz burada diyetisyene yonlerdirdi doktor bizimde qec kaldiqimizi soyledi ve baslayali 6 ay oldu ben hic bir adim katedemedim konusmuyorda ilqisini hic cekemiyorum ama iki qundur bize qostermeden sadece bir kere issirarak sakli biskuvi issiriyor o kadar banada yardimci olabilirmisiniz deneyimlerinizden dolayi

Unknown dedi ki...

Mrh benimde kizim 22 aylik biz yurtdisinda yasiyoruz ve bizi diyetisyene yonlendirdi kizimin doktoru baslayalo 6 ay oldu ama hala bir yol kat edemedik cok nadir biskuvi issiriyor iki kere issirip yiyor sonra oynamaya basliyor ve tv izleyerek yiyor aylardir ne ciqnemeye nede tcsiz yedirmeyi basaramadim banada yardim edebilirmisiniz fikir verebilirmisiniz kizim cok inat ve aqzini asla acmiyor

lovehouse dedi ki...

Selam, 22 ay geç değil, ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Yorumları okursanız ve benim cevaplarımı mutlaka kendinize uyanı bulacaksınız. 6 ay da ilerleme olmaması doğru bir yolda ilerlemediğinizi düşündürdü bana. Yaklaşık 3 ayda ilerleme başlar. Lütfen yazılanları okuyun. Yine de soracak sorunuz olursa seve seve yardımcı oluru. Kolaylık diliyorum :)

Unknown dedi ki...

Merhaba lar gittiğiniz uzmanın adını paylaşabilir misiniz acaba

lovehouse dedi ki...

Merhaba, Çiğneme Terapistinin ismini mi soruyorsunuz? Eğer öyleyse ismi; Numan Bey, soyadını bilmiyorum. Ankara Hacettepe Hastanesi KBB de Çiğneme Terapisti kendisi. duyduğuma göre İstanbul da özel bir yer açmış uzmanlığı alanında ama epey pahalıymış seansları. Yapacağı önereceği herşey blogumda var, yorumları ve postumu okursanız bilgilere ulaşabilirsiniz.

Unknown dedi ki...

Meraba oglum 2 yaşında serablar parsi yüksek damak cene geriligi yutma ciğneme problemi var ne yapmam lazım kilo alımı düşük nasıl bir yol izlemeliyim

lovehouse dedi ki...

Merhaba, çok geçmiş olsun, Allah tan şifa diliyorum oğlunuza.
Biz kızımı Çiğneme Terapistine götürdüğümüzde yüksek damak, çene kemiği olmayan çocuklarda vardı orada. Biz çaresizliğimizi anlatınca,Terapist onlarada çiğnemeyi öğrettiğini söylemişti. Bakın demişti çiğnemeye başladılar ama nasıl bir yol izledi inanın bilmiyorum.
Terapist, Ankara Hacettepe Hastanesi KBB Bölümünde Numan Bey. Eğer imkanınız varsa buraya gelebilirsiniz belki. Birde Numan Bey İstanbul da muayehane açmış, bilginiz olsun. Öncesinde arayıp bilgi alabilirsiniz.
Yardımım dokunsaydı keşke ama başaracağınıza eminim, oğlunuzda çiğneyecek inşallah :) Kolaylıklar diliyorum.

Unknown dedi ki...

11 haziran benim için dönüm noktası oldu oğlum çiğnemeyi bilmiyordu terapiste gittik bişeyler önerdi yaklaşık 3 ay yan dişleriyle çiğnemeyi anlattık nereyle çiğneyeceğiz dediğimizde yan dişleri gösteriyordu küçük küçük cips yemeye başladı. Ama hala bilendir kullanıyordum o da bıkmıştı bende. Yemek saati gelecek diye ödüm kopuyordu. 4 yaşına girdi bu 4 yılın yaklaşık 2 yılını ağlayarak geçirdim. Bir gün bi kadın bunun ağzına küçük yaprak sarması koydu bu çok ağladı kabullenmefi 4 5 kere daha koyduk az çiğnedi sanki tadını aldı. Tamam dedim ama 2 ay daha tık yok. Hala bilendir. 10 haziran günü yine bu tüm gün bişey yemedi sinirlendi o gün tam 1.5 saat ağladım Ve Allahım hergün gibi yalvardım ve işte o gün yani 4 yılın sonunda duam kabul oldu. O gün akşam makarna vardı küçük küçük çatalla ezdim üstüne yoğurt koydum ister ye ister yeme dedim. Evde 8 kişi şaklabanlıkla küçük çay kaşığıyla verdik az az yedi işte o andan beri de bilendir yok hayatımda. Allah herkese kolaylık versin çok zor bir süreç tam 4 yıldır o anın gelmesini bekledik şu an sanki ilk yürüdüğü an ki mutluluk var bende. Allahım herkese nasip etsin

lovehouse dedi ki...

Biz 3 yaşta böyle sevinmiştik, siz de 4 yaşta. Ne kadar sevindiğinizi çok iyi anlıyorum. O ilk lokma,üstelik çiğneyerek. Ağzının şapırtısını, çiğneme sesini duymak dünyalara bedeldi. Ne muhteşem gelmişti bize :)
Yemeklerini arka yan dişlere koyarak yedirmek bu işin sırrı aslında. Arkada parçalayıp dili ile gıdanın farkına varması ve yutağa götürmesi olayı. Blendır gıdayı sıvı hale getiriyor ve löp löp yutuyor. Nerdeyse tadını dahi almamış oluyor yemeklerin. Sadece doyuruyorduk. Üstelik çene kasları da gelişmiyordu.
Allah yardımcısı olsun herkesin ve tabi her zaman söylüyorum. Çocuklarımızın çiğnemeden yutması bizim suçumuz yada bilinçsizliğimizden kaynaklı.
Çok mutlu oldum çiğnemeye geçmesinden dolayı. Sevgiler :)

Adsız dedi ki...

Merhabalar ferda hanım benm kizim 2.650 dogdu.6. Ayinda herkes gbi hevesli basladm ek gidaya olmasi gerektigi gbi yollar denedim ama olmadi.kizim cok istahsiz ve başından beri reddetti öğürdü kustu.kilo aldiramiyoduk mecbur blendra sarildik.simdi 22 aylik hala ayni reddediyor surekli.zorla tikiyoruz püre.ama resmen ona da bana da iskence.yedirmek istemiyorum artik.bu durum nezmana kadr boyle gidecek? Aç kalmasına da gönlüm el vermiyor ama kalsa da yemeğe tutumu aynı.cok yoruldum,yiprandim.hic iyi hissetmiyorum.pskolojim bozuldu.bunu ancak szin gbi yasayan aileler anlar.bazi kati seyleri yiyor istediginde örnegin makarna,yumurta beyazi,kaşar ama doyuracak kadar degl ve bogazina çok sık kaçırıyor ve kusuyor.blendrı kaldırmak istyorm artk.diger coxuklari cignerken görünce okdr imreniyorm ki.kahroluyorum.sizin yazinizi görünce az da olsa umut ışğı doğdu.sizce düzelir mi:(((?

lovehouse dedi ki...

Merhaba, kızınız 22 aylık olmuş ve blendıra alışmış reddetmesi çok normal. Ama imkansız değil.Diğer yorumları okursanız çok daha büyük çocuklarında aynı durumda olduğunu göreceksiniz. Buna sebep bizleriz tabi. Aman kusmasın aman daha iyi yesin diye kolaya kaçtık, zorla mücadele etmedik. O yaşlarda bebeklerin bir kısmı pütürlüye çok kolay geçiş yapıyorlar, bir kısmı da bizimkiler gibi çok zorlanıyorlar. Bu durumda iş bize düşüyordu, zor ile mücadele edip vazgeçmeden pütürlü yedirmeliydik ama tecrübesizlik, bilgisizlik, acıma ve bazen de kolaya kaçma adına blendırı aldık elimize. Biz 32 aylıkken pütürlüye geçtik. Zaten çok zayıf olan kızım kilo kaybı yaşadı bu aşamada ama daha sonra çok rahat ettik. Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi pütürlüye.
Şimdi hemen yorumları soru ve cevapları okuyup, kendinize en yakın olanı deneyin derim ama kararlılık ve sabır çok önemli. İşiniz zor ama imkansız değil.
Neler yaşadığınızı çok iyi anlıyorum. Çocuklarımıza çiğnemeyi öğretmek yerine löp löp yutmayı öğrettik ve şimdi onlara çiğnemekle uğraşmak zor geliyor. Bize çiğneme terapistinin öğrettiği yöntemler yazılı yukarda. Lütfen hepsini deneyin ve blendırı kaldırın. Kızınızda mutlaka pes edecek, büyüdüğünü abla olduğunu, herkesin yemeklerini böyle yediğini gösterin.Aynı sofrada sizinle aynı yemekleri yemeyi öğretin. Bir psikolog anne baba doğulmaz, çocukla öğrenilir demişti.
Sevgiler diliyorum :)

Adsız dedi ki...

Cok tesekkür ediyorum.Dediklerinizi yapacagim insallah. Umarim guzel gelismeler kaydederiz🙏

lovehouse dedi ki...

Ne demek, yeterki faydam dokunsun, kolaylık diliyorum :)

Gizemm dedi ki...

Merhaba;

Benim oğlum 3 yaşında hala püre olarak yediriyoruz alıştıramadım bir türlü bende çalışan anneyim oğluma anneannesi bakıyor. Artık püre yemekten bıktı herşeyi yemek istiyor ağzına alıyor ama damağına yapıştırıyor öyle yapıncada yutamıyor sürekli ona çiğne diyorum eline ne verdiysem hemen üst damağına yapıştırıyor. Kahroluyorum ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. hiç blender yapmazsam aç kalacak yedirmesem birsey aramıyor. ben ne yapacağım :(

Adsız dedi ki...


merhaba

lovehouse dedi ki...

Mehaba Gizem,
Gayet iyi anlıyorum sizi. Yemeklerini hep arka yan dişlerine koyarak yedirin ve minik yumuşak yemeklerle başlayın. Diğer yorumları okursanız ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Verdiğiniz gıdayı direk yutmaya alıştığı için hemen yutağa götürüyor, korktuğu için katı gıdayı yutmak zor olacağı için üste yapıştırıyor. Çiğnemeyi denemiyor. Önce çiğnemeyi öğreteceksiniz. Merak etmeyin, siz sabırla başlayın, blendırı kaldırın gerisi gelecektir.
Sevgiler .

Unknown dedi ki...

Merhabalar ben sizinle iletişime geçmek istiyorum benim oğlumda aynı hep blendar dan geçmiş yiyecek yiyor konuşmamız mümkün mü

lovehouse dedi ki...

İsminizi yazmamışsınız, işiniz hiç zor değil. Üstteki yazı ve yorumları okursanız çok faydası olacağını düşünüyorum. Ayrıca bir sorunuz olacaksa buradan yazabilirsiniz.

Adsız dedi ki...

Ferda hanim ama şöyle bi problem oluyor.ek gida dönenlerinde çocuğum zayfti doktorlar zayif dyorlardi.şuanda da kilolu sayilmaz .sanirim o dönemlerden kalma bir korku.kilo verirse nasıl toparlayacagim? endişesi ,katı bir iki çiğniyor sonra kustuğu için ana yüreği dayanmıyor onu öyle aç bırakamıyorum eski yönteme dönüyorm😞

Umut dedi ki...

Merhaba sizinle konuşmuştuk suyla yutuyor diye o sorunu bir türlü çözemiyorum su olmadan yutmuyor 7ay oldu blendere birakali herşeyi yiyiyor çiğniyor fakat suyla yutuyor ne yapmam gerek bilmiyorum

lovehouse dedi ki...

Merhaba,
İsminizi yazmamışsınız. Benim çocuğum da zayıftı ve kilo kaybı yaşadığım için ben de benzer şekilde davrandım. Bazen hemen vermedim ezilmiş gıdayı, bazen aç kalmasın diye verdim. Bu bir süreç ve biz çocuklarımızın çiğnemeyi öğrenmesi için, dişlerini dilini kullanmayı fark etmesini sağlamak ve bazen yavaş yavaş bu sürece sokmak için alıştırmaya çalışıyoruz. Yani her çocuk aynı değil. Bazısı çok çabuk kabul ediyor, bazısı çok inatlaşıyor. Bazsı çok zayıf aniden geçemiyoruz pütürlüye, bazısında kilo kaybı kaygıya neden olmuyor vs.
Anne olarak size en uygun olanı seçin alıştırın.
Kolaylık diliyorum.

lovehouse dedi ki...

Umut,
Yoğurt deneyin, biz suyu unutturmak için yoğurtla katık yapmıştık yemeğini. Hem sağlıklıda oluyor böylesi. Ev yoğurdu mayalayın ve yoğurt katın yemeklerine. Maşallah pütürlüye geçmişsiniz ne güzel :)

Umut dedi ki...

Mesela kahvaltıda yumurtayı verdikten sonra yogurtlami yutturuyordunuz benim oğlum ağzını dolduruyor yoğurt versem kesin kusar siz nasıl yaptığınızı bir ogununuzu rica etsem anlatirmisiniz.

lovehouse dedi ki...

Umut,
Öğlen yada akşam ana yemeklerde yoğurt kullanıyordum. Bir kaşık yemek, arkasından bir kaşık yoğurt veriyordum. Pilava yoğurt döküyordum yada kaşığın yarısı pilav, yarısı yoğurt şeklinde yediriyordum.
Kahvaltıda tabiki yoğurt vermiyordum. Yumurtayı yağda yaptığımda, çatal yada elimle arka yan dişlerine koyup çiğnemesini söylüyordum, cesaretlendiriyordum. Eğer lokma büyük gelip yutamıyorsa dana ufaltıp veriyordum.
Eğer haşlanmış yumurta ise, genellikle sarısı damağına diline yapıştığından yemeyi reddediyordu, öğürüyordu. Bu nedenle çatalla ezip, ekmek içinin arasına koyup çiğnetiyordum. Yine de karşı koyuyorsa, zorlamadan tepkisini almamak için haşlanmış yumurtanın beyazını yediriyordum, yine arka yan dişlerine koyarak.
Kolaylık dilerim.

Emre'nin annesi dedi ki...

Merhaba benim oğlum da aynı durumda 16 aylık hirshbrung hastasiydi 1 yaşına kadar ameliyatları sürdü bir sürü sıkıntı çektik pütürlü ye gecemedik yeni yeni başladık 5 gündür doğru dürüst beslenemedi , ekmek ısırıyor artık ama jelibonu direk ağzına veriyor um sargı beziyle yutar diye bide sakız cignetiyorum inşallah atlatiriz , keşke yedinci aya geri donsem ve blendir kullanmasaydim

lovehouse dedi ki...

Emre nin annesi,
merhaba, çok geçmiş olsun, şifa diliyorum oğlunuza.
Keşkelerle canınızı sıkmayın lütfen, yapacak birşey yok. Annelikte öğreniliyor. Blendırı tüm bebekli ailelerin mutfağından toplatmak lazım :)
Aynı hataya yüzlerce anne düşüyor ama zararın neresinden dönersek kardır.
Oğlunuzda maşallah gelişme epey erken olmuş, böyle giderse çok çabuk olacak pütürlüye geçişi :) Kolaylık diliyorum :)

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Yazışmalarınızı okudum benim oğlum 15 aylık ve bahsettiğiniz gibi çubuk krakeri dahi ağzına götürüp getirip yumuşatıp parça kopunca atıyor hem ağzındakini hem elindekini.. pilav makarna köfte elimde ezip versem dahi yemiyor.. siz aşabildiniz mi acaba bu durumu merak ettim 😥

lovehouse dedi ki...

15 aylık oğlunuzdan bahsetmişsiniz. Aynı durumları yaşamışız.
Yazdığım yöntemlerle aştık, pütürlü gıdaya geçtik çok şükür. Yöntemlerden hangisi size daha uygunsa, daha doğrusu oğlunuza uygun olanıyla sizde başarabilirsiniz. Kolaylıklar diliyorum.

Umut dedi ki...

Merhaba benim oğlum puturluye geçti geçmesinede suyla yutmaya başladı imkanı yok susuz yutmuyor suyla yuttuğu halde bile bazen kusuyor ben bu suyla yutmayi biraktiramiyorum ne yapicam çok yoruldum çok.

lovehouse dedi ki...

Umut, su ile yutmayı bizde yaşadık, suyun yerini bir süre sonra çırpılmış yoğurtla doldurduk biz, çokta iyi oldu. Bir deneyin isterseniz.
Pes etmek yok malesef.

Umut dedi ki...

İnanın 1sene oldu biz hala suyu birakamiyoruz sizinle keşke buluşabilsek evimde agirlasam sizi cok mutlu olurum birde siz gorseniz bu durumu atlatan bir anne olarak

lovehouse dedi ki...

Umut,
Yoğurdu denediniz mi bilemiyorum. Belki yoğurdu sevmiyordur. Sonuçta damak tadı oluşan birer birey çocuklarımız. Su ile de yutsa pütürlüye geçmiş olması çok iyi, tebrik ediyorum sizi :)
Ayrıca merak ediyorum, pütürlüyü çiğnemeden mi yutuyor? Dikkat edin lütfen, pütürlü yemiş oluyor ama çiğnemiyorsa büyük sorun bu. Ben Ankara da oturuyorum, siz?

Umut dedi ki...

Evet canım yoğurdu denedim ama olmadı seviyor aslınf yogurdu sma yutmadı evet suyla yutuyor guzelce çigniyor sonra suyla yutuyor ben istanbul tuzlada oturuyorum bir grzme olur sizede😊

lovehouse dedi ki...

Umut, peki kreşe gidiyor mu? Biz pütürlüye geçtikten sanırım 3 ay sonra kreşe başlattık ve yoğurt yada su ile yemek yeme alışkanlığı bitti. İster istemez öğrendi. Aklınızda bulunsun. Yaşıtlarının her tür alışkanlığı, örnek oluyor çocuklarımıza.

Unknown dedi ki...

benim kizimda 34 aylik.yasadiklarinizin aynilarini yaşıyorum. hatta fazlası var ama eksigi yok.pskolojim bozuldu hem cok üzülüyorum hem de cok yiprandim artik.sizinle iletisime gecmek istyrm allah rizasi icin yardim edin

lovehouse dedi ki...

Kızınız 34 aylık olmuş maşallah :)
Lütfen sıkılmayın diyemiyorum, aynı yollardan geçtim ve çok çok bunaldım zamanında ben de :(
Öncelikle yazımı ve yazıya yapılan yoru m cevap kısımlarını okuyun lütfen. Mutlaka size uyacak bir yöntem elde edeceksiniz. Ne yaşadığınızı inanın çok iyi anlıyorum. Bunun geçeceğini bilin ve çiğnemeden yaşayan yada ömrü boyunca kusan çocuk hiç görmediğinizi düşünün. Bu sizi rahatlatacak ama bir yerden başlamak zorundasınız. Pütürlü yiyecek ve çiğneyecek emin olun. Yardım önce Allah tan sonra sizin gayretinizden vazgeçmemenizden gelecek inanın.
Yazdıklarım haricinde aklınıza takılan olursa yine yazın lütfen. Hemen pütürlü çalışmalarına başlayın, Allah kolaylık versin. Başaracaksınız eminim :)

Umut dedi ki...

Kres icin daha kucuk ama suan suyla yutuyor büyüdükçe gecer umarım su olmadan asla yutmaz çünkü kusmaktan korkuyor bogazimda kalir anne diyor anlatiyorum fakat zamanla olucak galiba

Unknown dedi ki...

İyi günler benimde aynı şikayetim var nereye götürdünüz acaba

Unknown dedi ki...

İyi günler benim oğlumda aynı sıkıntı var diz nereye götürdünüz acaba ilgi alabilirmiyim

Adsız dedi ki...

İyi günler aynı sorunu benim oğlumda var 19aylık şu an nereye götürdünüz bilgi alabilirmiyim

ebruzengin dedi ki...

Merhabalar , öncelikle paylaşımınız için Allah sizden razı olsun. İnanın ne yapacağımı bilmiyordum, 3 yaşındaki oğlum hâlâ çiğnemeyi bilmiyor. Geceleri uykularım kaçıyordu. Çok umutsuzdum. Bana umut oldunuz. Ben Ankara'da yaşıyorum, lütfen çiğneme terapistinize nasıl ulaşacağımı bildirir misiniz?

Unknown dedi ki...

Merhaba 21 aylık bir oğlum var maalesef bizim de çiğneyememe problemimiz var yazılarınızı okudum uygulamaya başladık blenderı tamamen kaldırdım çorbayı ekmekle falan blendırsız vermeye başladım fakat oğlum lokmaları löp löp yutuyor çiğnemek istemiyor bu akşam yoğurtlu pilav vermek istedim ağzında bir süre tutuyor ağzı açık bir şekilde ve direk yutuyor midesi kalka kalka gözlerindrn yaş fışkırıyor ne dersiniz öğrenecekmiyiz çiğnemeyi bu arada çubuk kraker yiyor elmayı ekmeği falan ısırıp ağzında emip emip atıyor

Elvis dedi ki...

Merhaba, bizde aynı durumdan müzdaribiz. Kızımız 2 yaşında, çiğneyebiliyor ancak taneli herşeyi sonunda tükürüyor. Bizde Ankara'da yaşıyoruz. Hangi çiğneme terapistiyle sonuç aldığınızı öğrenebilir miyiz lütfen? Biz de o kişiye danışalım. Yardımınızı bekliyoruz. Lütfen ulaşın bize.

Çok Teşekkürler,

Bilcan Altan dedi ki...

Ben yazınızın tamamını nerden görebilirim benim kızım 22 aylık daha önce cignemeyi öğrettim ama altıncı hastalığa yakalandı ve o süreçte kütüğü için yumuşak vermeye başladım ve cignemeyi bıraktı.asla bilendir kullanmadım pütürlü yiyor ama cignemiyor iki gündür sizin dediklerinizi yapmaya çalıştım ekmeyi yan dişine koyuyorum tukuruyor .Kendi isterse makarna pilavi ısırarak çiğniyor ama ben verince yemiyor katı olanı.Cok üzülüyorum yakında ise baslicam ve alışsın istiyorum ne yapmaliyim

Unknown dedi ki...

Merhabalar yazınızı okudum şimdi aynı durumú yaşıyorum sizde durumlar duzeldimi acaba

Unknown dedi ki...

Biz üç buçuk yaşına geldik sevgili anneler neler neler atlattık. Eğer bu blogu kesfetmeseydim kesinlikle bu fatkindaliga sahip olmayacaktim. Şimdi oğlum her şeyi çiğniyor ama yutma sorunu var yutkunurken zorlanıyor . Ama sevdiği şeyleri yerken normal bir şekilde yutuyor. Bu durum bir sağlık sorunu mu yoksa iştahsızlık mı bilemiyorum. Bizde de şu şu yutma sorunu vardi zamanla aştık ama canı istemedigi şeyleri su ile yutuyor hala. Tabi bu arada oğlumun sürpriz birde kardeşi dünyaya geldi . Tabiki ona asla püre ve lapa vermedik tecrübe sonuçta �� ona direk katı gıda başladık iştahsız ama olsun �� sabırlı olun anneler cocuklari çok aç bırakmadan alistirin çünkü çok inat ediyorlar bazen ☺️

Unknown dedi ki...

Adım gorunuyormu bilmiyorum Feride kocyigit ben oğlum 15 aylıkken yazmıştım size hiç çiğneme hareketi ve belirtisi yokken sizin kizinizla yaptıklarınızdan ilham alarak başardık teşekkür ederiz 🤲

Su dedi ki...

Merhaba 13.5 aylık oğluma çipnemeyi öğretmen istiyorum araştırırken burdaki yazıları okudum daha önce yaşamışsınız ama aranızda bu yolda bana da yardımcı olabilecek birileri var mı acaba

Su dedi ki...

Burda yazıldığı gibi oğlumda da aşırı kusma vardı o nedenle başlarda yemesi önceliğşmiz oldupu için blendır kullandık şimdi de çiğneme yapamıyor agzına aldıklarını bazen damagınanyapıştırıyor çok çaresiz kaldım ne yaoacagımı bilmıyoum.bu yollardan gecen ve umarım sorunu aşan sız annelerden destek beklıyorum acil olaeak

Adsız dedi ki...

Yazılarım neden yayınlanmıyor

Adsız dedi ki...

Benim oğlumda çiğnemeyi bilmiyor rica etsem bana da yol gösterir misiniz .anne olarak çaresizim küçük bir ilçede yasoyoruz virüs nedeniyle nereye götürecegıi bilmiyorum hangi bölüm ya da kimler bu konuda destek veriyor.çiğneme terapistini nerden bulabilirim

Unknown dedi ki...

Mrblar aktifseniz bana geri dönüş yapın lütfen 😔

Unknown dedi ki...

ltfn benumlede iletise gecebilirmisinuz

Filiz yıldız dedi ki...

Çocuğumda emme ve yutma refleksi az 5 buçuk aylık hortumla besleniyor yardımcı olurmusunuz iletişim bilgilerine ulaşamadım

Unknown dedi ki...

Bende imdat diye bağıracağım artık yoruldum çorba bilendir kahvaltı bilendir azıcık pütür olsa hoop kusma oğlum 2 yaşında artık normal yedirmek istiyorum yeter

Unknown dedi ki...

Merhaba bu sorumu aştınız mi

Unknown dedi ki...

Merhaba bu durumu nasıl astiniz

Unknown dedi ki...

Merhaba durumu aşabildiniz mı benim oğlumda şuan boule

Unknown dedi ki...

Merhaba benim oğlumda 3.5 yaşında bizde çiğneme problemi yaşıyoruz ağzına birşey verdiğimde eliyle aliyor bana geri veriyor ağzına birşey gelsin istemiyor hergun deniyorum ama olmuyor pütürlü şeyler yiyiyor ama sadece yutarak eline birşey verdiğimde sadece yalıyor ve ağzına parca geldiğinde dilindiyken istemiyorum diyip çıkarıyor ne yapmam gerekiyor anlatmaya çalışıyorum birazda inatçı bir oglum var beni dinlemiyor sinirleniyor ne yapacağımızı şaşırdık:(

«En Eski ‹Eski   1 – 200 / 231   Yeni› En yeni»