24 Mayıs 2011 Salı

Gastroentrolog-Çiğneme Terapisti-Pütürlü Yiyemiyor- Kusuyor

Tatlım benim,kendinden büyük abla ve abilerinede 'akaşlaım' der :))-arkadaşlarım-
Hülya ablasının kızı Nil i kıskanır, oyuncaklarını paylaşmak istemez :)))
Bir ara tekrardan pütürlü yedirme çabalarına başlamıştık, 2,5 gün kadar sürdü; yumuşak sayılabilinecek türden gıdaları renkli renkli tabaklarda minik minik doğrayarak önüne sunduk, yalamaktan öteye gitmedi malesef :( İlk gece aç yattı, ertesi gün sadece bir küçük yoğurt yedi ve pazar günü artık açlıktan sabah kahvaltısında toplam yarım parmak büyüklüğünde biraz peynir, birazda helve dişlerine ezip koyduk, suyla yuttu. Yeni gıdaya başlamış bebeklere yapılan muameleyi denedik, gün içinde yine yemek istemedi pütürlüyü ve resmen aç gezdi, akşam üstü çokça ezmeden bisküvi ile yoğurdu karıştırıp verdim, çok fazla tepki vermeden biraz öğürerek yedi. Aslında biraz sabır ve ısrarla biz bu işi hallederiz diye düşündük ancak, annem aynı ısrarı devam ettirmeyeceği için, çalışmalarımızda yarım kaldı :(
     Pazartesi günü Hacettepe de Gastroentrolog bölümündeki randevumuza gittik, bizi ve kuzuyu çokça inceledi, konuşturdu, geçmiş tahlillerimize baktı. Sorunumuz kusması idi ancak dr. daha çok pütürlü yedirmeyişimiz üzerinde durdu. Ardındanda 'siz bu kusma işine çok takmışsınız, niye bu kadar sorun ettiniz ki?' dedi. Bende eşimde çok sinirlendik, tabi belli etmedik ve 30 aydır kusma illetiyle uğraştığımızı, kızımızın bu nedenle yaşıtlarına denk olabilmesi için ne gıdalar bulup verdiğimizi, pedisure plus a geçişimizin hikayesini anlattık. Kusması nedeniyle pütürlüye geçemediğini, çokta zorlayamadığımızı, çünkü kusarak yediği 3 gramıda çıkarmasını istemediğimizi anlattık.
       Sanırım pek ikna edici bulunmadık. Ardından kısa bir süre bizi yanlız bıraktı ve yanında Hoca sıyla birlikte geri döndü. Galiba içerde durumu Hoca sına anlattı ve görüş birliğine vardılar. Hoca bize direk 'neden pütürlüye geçmediniz? ' diye sordu. Aynı şeyleri kendisinede anlattık. Bize çok keskin bir dille hatta suçlayarak 'siz yanlış yapmışsınız, pütürlü vermeye başlamadığınız sürece kızınız kusacak, ne zamanki pütürlüye başlar, o zaman kusmasıda biter' dedi. Biz aslında çok kızdık, moralimiz bozuldu, beklediğimizi bulamadık. Kızıma endoskopi yapılacak ve sonuçta reflü çıkacak, küçük bir operasyonla hallolacaktı. Şimdi ise 30 aylık bir uğraştan sonra top yine bize paslanmıştı, çok yorucu ve sıkıntılı bir çözümdü bu. Ben resmen yıkıldım, 2 gün kendime gelemedim, psikolojik açıdan yıkıldım, yeniden uğraşmaya dayanacak gücüm yoktu.
        Eşim ve ailem benimle konuştu saatlerce, Nurturia dan arkadaşlarla konuşup bilgi alışverişinde bulunduk ve sonuç; Doktor haklıydı, katı gıdayı kusmak daha zor, blendırdan geçmiş cıvık yiyeceği çıkarmak ise çok kolaydı.
   Hoca bize ayrıca 'kızınız artık bilinçli ve yaşı ilerlemiş, siz kendi başınıza pütürlüye alıştıramazsınız, profösyenel yardım almanız gerekli. Bu nedenle sizi KBB da Çiğneme Terapistine, Numan Bey e yönlendiriyorum' dedi. Çokta iyi olmuş, randevu aldık, yanımızda bir küçük yoğurt, bisküvi ve su getirmemizi istediler. Hastanede her gittiğimizde 4-5 saat geçirdik, sıra beklemeler, randevu koparmalar ve Numan Bey in gecikmesi...sonunda ulaştık ve gördüğüm şey karşısında hayrete düştüm; kızım çiğnemeyi hiç bilmiyordu, sadece yutma refleksi gelişmiş, pütürlü gıdayı çiğneyip küçültemediğinden de yutamıyordu. Bize birkaç takdik öğretti Numan Bey;
1- Vereceğimiz gıda çorba dahi olsa yan dişlere koyularark yedirilecekti ki, yanların kullanıldığını idrak ve diliyle yutağa götürmeyi öğrenmek açısından önemli bir hareketti,
2- Bildiğimiz uzun sünger bigudinin içindeki teli çıkarıp yan dişlere  bir ucunu koyarak çiğneyebilmeyi öğretebilmekti,
3- Yine yan dişler için; sargı bezinin içine koyulan çocuklar için satılan jelibonu koyup, sargı bezini kıvırıp, boş olan ucundan tutarak yan dişlerine jelibonlu kısmı verip çiğnetmekti.
    2 ve 3 numarayı asla yaptıramayız diye düşündük eşimle, çünkü ağzına malesef hiçbirşey almazdı. Ama aynı akşam bunu oyunlarla başardık, baya baya jelibon çiğnemeye başladı. Gerçi son zamanlarda bunu ihmal eder olduk ama tüm yemeklerini yandan veriyoruz. Peki bir gelişme oldumu diye soracak olursanız: evet bize göre büyük bir gelişme var, kızım ağzında birşeyleri tutabileceğini öğrendi. Daha dün akşam yemekte ağzına verdiğim küçük tırnak büyüklüğündeki tavuk parçasını yaklaşık 2 saat ağzında tutmuş :))) Ben çoktan ağzından atmıştır yada suyla belki yutmuştur diye düşünmüştüm ama bir baktım ağzı dolu dolu bişeyler çiğniyor sanki. 'ne var kızım ağzında bir bakayım' deyince çıkardı ağzındakini verdi bana, minicik ve iyice pörsümüş tavuk parçasıymış, çok güldük, görende ağzında kocaman bir but var sanır :)))
      Elini ağzına koyar oldu, bu bile büyük bir gelişme, normalde sıvı tür gıdalar haricinde ağzına hiçbişey almaz benim kuzu :)
      Çiğneme Terapisti 1 ay sonra bir gelişme varmı diye tekrar gelin, görelim demişti, henüz 2 hafta oldu sanırım, bakalım belkide 2 haftaya kadar çiğneyerek yemeyi öğrenmiş şekilde gidicez doktora :) İnşallah...Amiiin :)

Bu yazımı da okuyun lütfen:  http://ferdaulgen.blogspot.com/2012/10/cigneme-terapisticocugum-cigneyemiyor.html

http://ferdaulgen.blogspot.com.tr/2012/10/cigneme-terapisticocugum-cigneyemiyor.html?showComment=1508394200851#c1342660380210607270

38 yorum:

Demirir dedi ki...

Yazınıza tesadüfen rastladım ve çok Şaşırdım çünkü aynı sorunla ben de uğraşıyorum.Oğlum da suan 30 aylık ve kusma sikayeti haric anlattıklarınızın aynısını bizde yasıyoruz.Hiçbir sekilde çiğnemeyi bilmiyor bazen bişeyleri heves edip yemek istiyor ama beceremiyor direkt yutuyor.Bu anlattığınız yöntemler ise yaradimi merak ettim.Cevaplarsanız çok sevinicem.

lovehouse dedi ki...

Merhaba Demirir,
Allah size kolaylık versin, çok zor iş ama imkansız değil. Biz bu yöntemleri denedik ve yaklaşık 3 ayda derdimize çare oldu uyguladıklarımız. Tabi en büyük yardımcımız kreş oldu, hem pütürlüye geçiş,hem kreş birlikte yardımcı oldu bize.Aşağıdaki blog yazımı okuyun lütfen, biz çok yararını gördük,umarım sizde görürsünüz.
sevgiler...
http://ferdaulgen.blogspot.com/2012/10/cigneme-terapisticocugum-cigneyemiyor.html

Adsız dedi ki...

merhabalar.benimde problemim de aynı kızım bu ay sonunda 1 yaşında olacak ama biz hala pütürlünün p'sini bile yiyemiyoruz.hala katı gıdalara geçemedik.çok yiyen bir çocuk değil zaten.pütürsüz gıdaları bile çok zor yediriyoruz.televizyonla oyunlarla ancak yedirebiliyoruz.ağzına 1 kaşık verebilmemiz 10 dk yı buluyor.eline kraker,bisküvi,jelibon.elma,salatalık,ekmek vb. veriyoruz.fakat hiç ağzına götürmüyor.nadiren de olsa ısırırsa hemen parmağını sokup kestiği lokmayı çıkarıyor.dün kahvaltısını biraz pütürlü yedirmeye çalıştık.yemediği gibi sürekli mama sandalyesinde ağladı.aç bıraktım olmadı.ve dünden beri herşeyi 2 kat daha zor yedirmeye başladık.hatta yoğurdunu ve meyvesini hiç yediremedim.hala emziriyorum.kızımın kilosu yaklaşık 12,5 boyu 75cm civarlarında.artık psikolojim bozuldu lütfen:((var mı bunun başka bir çaresi?ne yapıyım ben?

lovehouse dedi ki...

Merhaba Adsız,
maşallah kızınızın boyu da kilosu da gayet iyi,demek sütünüz yarıyor ve yedikleri de yetebiliyor.
yemeklerini yani çorba,bulamaç kahvaltı şeklindeki gıdalarının içine katı katmayın, daha çok zorlanır, sıvı gısanın içindeki pütürleri tüketmeleri daha zor oluyor. katıyı katı olarak verin ama arka yan dişlerine koyarak. ellerinizle yedirin katıları. sebze buharda pişirme aparatı var biliyorsunuzdur, şu süzgeç gibi metal olanlardan. sebzeleri bununla buharda pişirin. çok ezilmesin. sonra, mama sandalyesi varsa, önüne koyun ve oyuncaklarda koyun önüne. sonra oyunlarla bu sebzelerden minik parçalar koparıp elinizle yan dişlerinize koyun ve cesaret vererek 'aferiiiin, parçala kızıııım' deyip sonrada oyuna daldırın kızınızı vs. muzu minip parçalara bölüp yine arka yan dişlere koyun ve bir süreliğine bulamacı bırakın ama geri dönüşte yapmayın ki...bilsinki yiyecekler böyle yeniyor. sizinle aynı anda otursun sofraya ve izlesin, onun önünede buharda pişirilmiş sebze yada yumuşak meyve koyun. ballandırarak yiyin kendi yemeğinizi, eşinizde öyle yapsın.
aşamalar zor ama sabır gerekir, yoksa bizim gibi 3 yaşına kadar pütürsüz yedirmek zorunda kalırsınız.benim kızım sütüm kesildiğinden sütte ememedi,sizin kızınız çok şanslıymış. korkmayın boyu kilosu iyi,öğrenene kadar sabredin ve kararlı olun. bunları söylemek kolay demeyin lütfen, bende aynını yaşadım, üstelik sürekli kusuyordu kızım. yine de azmettim, şükür hallettim. sizde halledeceksiniz inşallah, kendinize inanın.
eline yiyecek verdiğimde benim kızımda ağzına götürmezdi, bu nedenle siz yemek saatleri geldiğinde elinizle parçalar koparıp koyun dişlerine.
ayrıca açken yani meme emmeden önce verin katı gıdayı. sonra emmeye geçsin. emdikten sonra zaten yemez.
ve eğer kullanıyorsanız, hayatınızdan blendırı çıkarın.
tek sorun bizde, onlarda değil, biz pütürsüze alıştırıyoruz çünkü daha çok yiyorlar ve sorunsuzca.
kolaylıklar diliyorum,2-3 ay içinde halloluyor emin olun, yeterki kararlı ve sabırlı olun, aç kaldı diye düşünmeyin,nasılsa meme emiyormuş.öğrenme sürecinde ki huysuzluklarına da şimdiden kendinizi alıştırın,bir süre huy değiştirecek.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

cevapladığınız için çok teşekkür ederim.taktiklerinizi uygulayacağım.bu arada ben de numan beyden ayın 28ine randevu aldım.fakat ben beyşehirde yaşıyorum.sürekli gelip gitmem zor olacak.siz bu 3 aylık süreçte kaç kere gittiniz doktora?1 kez gitmek yarar sağlayacak mı bilmiyorum.gitmem sizce yararlı olacak mıdır?farklı bir yöntem uygular belki benim kızıma.tekrar tşk ederim.

lovehouse dedi ki...

Adsız, ne demek, keşke bir faydam olsa.
mutlaka gidin,biz ne yaptığımızı, ne yapmadığımızı görmüştük. yanınızda mini yoğurtlardan yada çorba vs. bulundurun ve kaşık. nasıl yedirdiğimize bakmıştı(kızım açken gitmiştik. çok yol gösterici oldu bizim için ve evet 1 kez gittik biz. Aslında mutlaka gelip sonuçları konuşalım görüşelim demişti. gittik ama yerinde olmayınca sekretere not bıraktık sonuçlar hakkında. yani bir daha uğramadık ama 1 kez olup gitmenizi tavsiye ediyorum.Bekleme salonunda alt çenesi olmayan damak sorunuda yaşayan bir bebeğe yemek yemeyi öğrettiğini öğrenmiştik. hatta kendiside çıkışta bize göstermişti.
sevgiler :)

Adsız dedi ki...

merhaba yine ben:))28 ocakta numan beye gittik.ama hala ilerleme kaydedemedik.hatta son 1 haftadır sıvı gıdayı da tüketmemeye başladı.aynı sizin yazdılarınızı söyledi bizede.yanımızda yoğurt götürdük.ama defne ağzını bile açmadı.tüm teknikleri uyguladım.azı dişlerine masaj yapın dedi.ama kızım asla izin vermiyor.jelibonuda asla ağzına almıyor.şaşırdım iyice ne yapacağımı.

lovehouse dedi ki...

merhaba Adsız,
hemencecik, çok hızlı bir ilerleme beklemeyin zaten,sabır gerekiyor maalesef.
diğer sıvı gıdaları almamayışının nedeni de, size tepki vermesi, alışık olduğu gıdalar dışında bir uygulamaya başladınız ve size tepki veriyor. bunun dönüşü yok artık, bunu anlaması için,asla vazgeçmeyin, sabredin, belki 1-2 kilo kaybeder ama sonrası sizin ve yavrunuz için özgürlük demek olacak :)
oyunlarla, herseferinde deneyin lütfen, kabul etmese de, önce babasında deneyin, bak ne güzel yapıyor diye yüreklendirin hep.
evde kek pişirin, sütüne batırıp minik parçaları arka yan dişlere koyun, gülerek ve oyunlarla,dikkatini başka şeylerle çekin. tükürecektir ilk başlarda.
benim kızım hamsiyi çok seviyordu ama çorbasını. bende elimde minik minik eziyordum yan dişlerine koyuyordum, ilk başlarda hemen tükürüyordu, sonraları emmeye başladı,emip suyunu çekiyor, sonrada posasını tükürüyordu. ağzında kalan minik parçaları yutabilsin diye bir yudum su veriyordum çabucak. böyle böyle alıştı.
adım atmışsınız, hayırlı olucak inşallah,kolaylıklar diliyorum :)

melike dedi ki...

Merhabalar, çok eski bir postunuz ama hala yazdığınızı görünce sormak istedim. Kızım 18 aylık ek gıdaya geçtiğinden beri blendırla yiyor. Canı isterse arada bir makarna yiyor ama sayıyla doyacak kadar asla değil. Blendıra çektiğimizin içinde pütür olursa yemiyor. Bir hafta on gündür de hiç birşey yemiyor. Karnını sütle doyuruyor. Ne yapmalıyım nerden başlamalıyım bilmiyorum. Düzelecek mi düzelmeyecek mi kreş için de henüz çok erken. Nerden başlamalıyım acaba.

lovehouse dedi ki...

Merhaba Melike Hanım,ne güzel çok geç kalmamışsınız,yani benim kadar zorlanmayacaksınız :)
Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Blendır ve süt kızınızın kurtuluş yolu olmuş belli. Aslında katı gıda yiyebilecekken rahata kaçmış. Blendırlı yemek yapmazsanız bir süre sonra katı yemeye başlıyacak diye düşünüyorum. Herhangibir hastalığı yoksa yada çok düşük kiloya sahip değilse; tam katı değil belki ama artık önüne yumuşak sebzeli yemekler ,balık, tavuk eti ,kek, yumuşak meyve koymanızı tavsiye ederim naçizane.
Bir süre yemeyi reddedecek muhtemelen, ayrıca yemediğinde ne kadar endişelendiğinizi de biliyordur bıcırık ve bunu kullanacak muhtemelen.
Sabır ve başarı diliyorum. Gelişmeleri burdan yazarsanız memnun olurum.Sevgiler...

melike dedi ki...

Herhangi bir bilinen hatalığı yok çok şükür. Blendırla çizgi filmle beslendiği için şimdiye kadar kilosu da üst sınırda. O yüzden mutlaka kilo verecektir buna hazırım zaten. Bu gün sabahtan beri 3 4 kaşık çorba bir iki patates bir kaç kaşık kuskus üç dört tane de kraker yedi zorlamadım sundum sadece. Ama karnı aç biliyorum içim de rahat etmiyor dolayısıyla. Kahvaltıda haşlanmış yumurta verdim yemek istedi ama ağzına götürdükçe midesi bulandı. Bir çok yemekte bunu yaşıyor zaten.
Gelişme olursa yazarım mutlaka ben şimdiden en az bir aylık bir süre verdim. Umarım sabrım ve sinirlerim dayanır buna.
Çokça sevgiler,

lovehouse dedi ki...

O zaman daha iyi durumda maşallah :) Aslında pütürlü yiyebiliyor ama rahatı seçiyor ,çünkü blendırlı yemekleri yutmak zahmetsiz.
Birde ricam; çorbayı dahi arka yan dişlerine kaşıkla koymanız.çiğneme refleksi gelişsin, kendini yorsun alışsın. Sevgiler :)

Unknown dedi ki...

2 yaşındaki kizim besinleri 3 saat 5 saat agzinda tutup yemiyor eline asla bisey alip yemez alti aylıktan berineline ne varsek asla tutmadi blender kullandim hep 18 aylıkken blender kaldirdim klasik manüel patates ezici ile ezdim yogurtladim yedirdim her öğünü asla tatli yemez dondurma çikolata agzina degse aglar birtek çubuk kraker yer arada ama artik herşeyi agzinda alip tutuyor cok uzuluyorum hep böyle mi olacak hep direk yutardi cuk cuk suan yutmuyo cignemiyor agzini iyice doldurup oguruo tukuruyor ne yapacağım makarna asla yemez büyük gelir ağzına atar hemen pütür sikintimiz var cignemiyor lütfen bi akil verin nasil bir yol izlemeliyim

lovehouse dedi ki...

Merhaba, uzman değilim ama anne olarak yazdıklarınızdan anladığım; ilk sorunu pütürlü yemiyor oluşu. Öncelikle pütürlüye alışması için girişimde bulunmalısınız diye düşünüyorum. Benim izlediğim yollar ve aldığım Çiğneme Terapisti tavsiyelerine uyabilirsiniz. Başarılı olacağına eminim.

Yiyeceğini ağzında tutuşu, sonradan öğrenilmiş bir durum. Bu onun yemeğe tepkisiyle oluşmuş. Pütürlüleri kabul etmek istemediğinden koruma kalkanı oluşturmuş belliki. Yesin diye farkında olmadan yaptığımız baskılar sonucu çocuklar bize bir şekilde karşı koyuyorlar, hatta yemekten soğuyorlar ve biz de aman yesinde diyerek tekrar ya blendıra başlıyoruz yada yine iyice ezerek veriyoruz gıdaları.

Bu işlerde en önemli nokta,vazgeçmemek. Az yemek yemesi, en azından birkaç hafta az yemesi, çocuğunuza zarar vermez ama bu arada daha doğru bir beslenme alışkanlığı kazanmış olur. Verdiği tepkileri aza indirmek için 'seni anlıyorum, böyle yemeye alışmakta zorlanıyorsun ama tüm çocuklar yemeklerini böyle yerler, bu şekilde büyürsün vs' şeklinde karşılayabilirsiniz. Sizi anlıyor emin olun. Sadece ağzında tutarak yeni uygulamaya karşı geliyor. Kararlı ve sabırlı olursanız zamanla vazgeçecektir.

Adsız dedi ki...

ne olur bizede yardımcı olun kasımda 2 yasına gırecek oglum ama hıc cığneme yok bız blendırdan gecırmıyorum ama catalla ezıyorum baska turlu hayatta yemıyor bıde mıdemızde ruflu var onun ıcınde surup kullanıyorum ama hala agzına puturtulu bısey verdık mı kusuyor ve kusmuk temızlemekten yıprandık evden dısarı cıkamıyoruz cubuk kraker dahı versem agzından cıkarıyor ne olur banada yardımcı olun

KEI\/IANCI dedi ki...

Merhabalar Naz Hn. Artik caresizce internetten cozum ararken sizi buldum. Yaziniz cok eski, coktan asmissinizdir probleminizide belki. Kafamda deli sorular? 25 aylik oglum, bir yasina kadar herseyi damagiyla bile ezip yiyen cocugumu dis cikarma doneminde yemek yemiyor diye blendirla ezerek yemege alistirdim. Simdi asla ve asla puturlu yemiyor ve cignemiyor. Lop lop yutuyor. Ne denediysem olmuyor. Sabir sabir nereye kadar. Gunlerce ac kalabilir o derece. Istanbulda yasiyoruz. Cogneme terapisti dedikleri bransta dr arastiriyorum bulamiyorum. Cok merak ediyorum cozume ulastinizmi, ne kadar surdu, bu surecte kilo kaybi yasadinizmi ve onerebileceginoz dr varmi? Ismim Filiz bu arada. Yanitlarsaniz cook memnun olurum tesekkurler.

lovehouse dedi ki...

Merhaba Filiz Hanım,
Yazı eski ancak, yazımın altındaki yorumları okursanız (mutlaka okuyun), sorular ve cevapların devam ettiğini göreceksiniz. Bu konuda ne kadar kişiye ulaşıp yardım edebilirsem, o kadar çok mutlu oluyorum. Şimdiye kadar çok kişiye ışık oldu bu cevaplar. Sizin içinde olacaktır inanın. Zaten aşılması gereken sadece bir alışkanlık var ve biraz sabırla ve kararlı olmakla halloluyor.
Aslında elimizle alıştırıyoruz çocuklarımızı, sonrasında çok zorlanıyoruz. Çiğnemeyi unutuyorlar. Sadece dişlerinin varlığını onlara göstermemiz gerekiyor. Tüm yemekleri, hatta çorbayı dahi kaşıkla arka yan dişlere vererek alıştıralım. Kendileri parçalayıp, diliyle öne yutağa atmayı öğrensinler. Olay bu aslında.
Çözüme ulaştık biz. 32 aylıktı ve kreşe başlayacaktı, hem tuvaleti hem çiğnemeyi öğrenecekti ve zamanımız çok kısıtlıydı. Tuvalet işini çözdük. Ancak çiğneme refleksi hemen gelişmiyor, birkaç ay bazen 6 ay kadar çok ağır yiyorlar. Beklemek ziraz sabır istiyor. Hızlı olması için zaman gerek.
Yine bu konu ile ilgili başka bir yazım daha var blogta. Onu ve altındaki yorumları da okuyun lütfen, size ışık tutacaktır.
not: Yazmayı unutmuşum; kilo kaybı oldu kızımda, zaten çok zayıftı, daha da zayıfladı ama çiğnemeyi öğrendikten bir kaç ay sonra düzene girdi. Siz de merak etmeyin lütfen, ilk başlarda kabul etmek istemediğinden, kolaya alıştığından, pütürlü gıdaya tepki veriyor ama kararlı olduğunuzu görünce öğreniyor mecburen.
Sevgiler.

lovehouse dedi ki...

Filiz Hanım(Kemancı), alttaki postta ilgili yazım var;

http://ferdaulgen.blogspot.com/2012/10/cigneme-terapisticocugum-cigneyemiyor.html?showComment=1536051888291#c3773883195581389545

Ebruezgi dedi ki...

Merhaba Naz hanım.Benim kızım özafagus atrezili bir bebek.1 yaşında.8 kilo boyu 73 cm.3 gündür pütürlü gıda vermeye çalışıyorum.Bugüne kadar özofagusunun diğer çocuklar gibi işlevini yerine getirememesi ve minimal seviyede reflüsü olmasından dolayı besinleri hep blenderdan geçirerek yedirdim.Düşük kiloda olması ve bağışıklık sisteminin zayıf olmasınında etkisi oldu.Ama artık blenderı bırakmak istiyorum.Bebeğimin üstten 4 alttan 2 dişi çıktı.Pütürlü gıdaları reddediyor.Oyunlarla 12 çay kaşığı patates yemeğini 30 dakikada yedirebildim.Yazdıklarınızı dikkatle okudum.Yan dişlerimiz yok.Nasıl yedirebilirim.Biraz endişeliyim.Lütfen yardım edin.Teşekkür ederim.

lovehouse dedi ki...

Merhaba Besteli Günler,
Çok geçmiş olsun,şifa diliyorum Allah tan minik kızınız için.
Zaten düşük kiloda olan kızınızın pütürlüye alıştırma sürecinde biraz kilo kaybı olacağını bilerek başlayın çalışmalara. Benim kızımda düşük kiloluydu. N e olur hemen bırakın blendırı, zor bir zaman dilimi ama sabır ve kararlılık olunca başaracaksınız inanın :)
Dişlerinin olmaması yemek yemeye engel değil. Henüz 6 aylık dişsiz çocuklar dahi damaklarıyla ezip katı gıda yiyebiliyorlar.Yan dişlerinin olmaması da çiğnemeye engel değil. Çok sert gıdalar vermeyeceksiniz zaten. yemek yedirmek 1 saatte sürse devam edin lütfen, bu süre gittikçe kısalacak ve zamanla diğer çocuklar gibi çiğneyip yutmaya başlayacak. Yeterki başlayın :)
Endişeyi bırakın, şapur şupur çiğneyip yediğini hayal edin ve devam edin. O şapırtıyı duymak herşeye bedel :)
Sevgiler.
Not: Çiğneme Terapisti adı altındaki diğer yazımı ve yorumlarını okuyun lütfen.

Umut dedi ki...

Slm

Meryem dedi ki...

Merhabalar bu yaziyi internette bi çare gezinirken gördüm. Cok guzel aydinlatici yazmışsınız. Bana da yardim edin lütfen. Oğlum 14 aylik 8 tane disi var önde. Hicbir sekilde pütürcüklü yemiyo. Hatta corbasindan agzina yarim pirinc tanesi gelsin direk kusuyo. Hic bisi cignemiyo ve agzina bisi goturme huyu da yok. Eline muz verdim almadi hatta eline muz sürüldü diye igrendi. Son gunlerde blenderden gecmis corbayi bile yemiyo. Emmiyo mamayi da birakti artik deli olucam. Lutfen bi akil verin. Hic bisi cignemiyo agzina almiyo elimi itip agliyo. Duyan dövüyorum zanneder. Biraz uzun oldu kusura bakmayin. Simdiden teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Benimde oglum 19 aylik. Kati olan herseyi reddediyor agzinda bisküviyi emiyor yumusayip parcalari agzina gelince. Diliyle disari atiyor. Gastroentoloji doktoru ac birakmamizi soyledi hicbir sekilde pure vermemizi soyledi ve sizdeki gibi bigudi ile yan dislere alistirma yaptirmamizi. Ama bu sunger bigudiyi isirinca kopuyor bende korktum agzina sokmak istemedim cocugun sadece cigneyecegini bilsem yapacaktim ama eger isirirsa kopacagi icin cesaret edemedim. Birde cigneme terapisti arastirdim ama istanbulda hicbir yerde bulamadim. Bu konuda yardimci olan brans size kulak burun bogazmiydi tam bilgi alabilirmiyim acaba

lovehouse dedi ki...

19 aylık oğlunuz için yazmışsınız.
http://ferdaulgen.blogspot.com/2012/10/cigneme-terapisticocugum-cigneyemiyor.html?showComment=1536051888291#c3773883195581389545
Üstteki yazımı ve tüm yorumları da okuyun lütfen.
Bigudi ile olmuyorsa, bize önerilen jelibon ile de yapabilirsiniz. Sargı bezininin içine koyduğunuz jelibon ile de aynı şeyi yapın. Tatlı olduğundan onu kabul edecektir. Biz jelibonla başardık. Arka yan dişlere koyduk ve parçala kızım, çiğne diyerek yüreklendirdik. Karşısında rol model olarak biz de aynını yaptık.
Çiğneme terapistimiz Ankara hacettepe hast. KBB de Numan Bey idi. Numan bey in İstanbul da muayenehanesi varmış ama çok pahalıymış dediler gidenler. Biz devlet hastanesindeki yerinde muayene olduk ve sanırım yeni
bir uygulaması başlamadıysa, herkese aynı yöntemleri söylüyormuş. Gerçek şuki biz Numan bey sayesinde gördük kızımın çiğnemediğini, hoop yuttuğunu. Önce çiğnemeyi öğrettik ama minik minik oldu. Mucize beklemeyin. Minik adımlarla ilerleniyor ama sonu güzel bitiyor. Sonrası kreş oldu bize yardımcı. Birkaç ay aç kaldı yemedi kreşte ama yavaş yavaş arkadaşlarını örnek alıp ilerledi.
Diğer yazımı da okuyun; çiğneme terapisti başlıklı olan ama yorumları da okuyun lütfen. Mutlaka yol gösterecektir. Başarılar bol sabır diliyorum :)

lovehouse dedi ki...

Meryem Hanım, 14 aylık oğlunuzun pütürlü yemediğini yazmışsınız. Çiğneme işini henüz dişleri çıkmamış bebekler dahi yapabiliyor. Damaklarını kullanıyorlar. Ben de ilk başta kendi kızımda dişi yok diye yemiyor diye düşünmüştüm. Baktım dişi olmayan bebekler damaklarıyla çiğniyor eziyorlar gıdayı. Yani hata bizde onları alıştırmadık yavaş yavaş ama dönülmesi imkansız değil merak etmeyin. Sabır ve kararlılıkla hallolacak göreceksiniz.
Öncelikle gıdaları elinizle biraz ezip arka yan dişlerine minip bir parça verin. Başlarda belki yine tükürür ama yavaş yavaş alışacak. Ayrıca diğer yorumları okuyun. Çoğu yorumda ayrıntılı bilgiler var.
Başaracaksınız eminim :)

DilekAA dedi ki...

merhaba yazınız için çook minnettarım.cünkü ben artık çaresiz bir anneyim.benim oğlum 6 yaşına giriyor.pütürlüyede geçiş yaptık ama çiğnemiyor sadece ön dişlerini biliyor.agzına hiç bir şey koymuyor. diş fırçası dokununca bile kusuyor.yan tarafına nasıl koyayım.sargı beziyle jelibonu .... benim gibi çaresize var mı yönteminiz.ve suanda ne durumda sizinki???

Unknown dedi ki...

Merhaba.. benim kızım iki yaşını bitirdi ve hala cignemesini bilmiyor.. o kadar dikkatle okudum ki yazdıklarınızı.. çok kez denedim ve yine deniycem.. kek köfte peynir ekmek eline verdiğin zaman yiyor ama kaşıkla bişey gitsin ağzına direk yutuyor tadını bile aldığından şüphe ediyorum açıkçası.. kaşıkla verilen yemekleri nasıl düzene koymam gerekiyor.. yoğurdu bile yutar niyeeee çünkü kaşıkla geliyor:).. napmam lazım.. kilo vermesi iyi olmaz babaannesi açısından:) tombik severiz biraz.. bırak zorlama dediklerini şuan duyar gibiyim.. kaşıkla gitmediği sürece sorun yok gibi gözükse de var pilavı dahi yutar.. jelibon kısmını pek anlamadım nasıl vercemi.. yutamaz boğazında kalır coookk korkarım hadi boğazına kaçarsa.. neyse vaktinizi aldım kusura bakmayın.. sevgiler..

Unknown dedi ki...

Bnmde biraz gec oldu ama herkese cok faydsli yoruar yapiyorsuniz ne olur banada yardimci olursaniz cok sevinirim oglum 15 aylik haka oturarak yemek yemio bilmio ilaki uzandirmam lazim ole de bozgazinda kalip kusuyo simdiye kadr hem blendir kulnadim hiç puturlu yemio ve taneli yemekleride yemio 2 3 gundur blendir kaldirdim haslayip çatala ezerek weriorum zor yiyo bide uzanarak yiyo nasil oturmaya alistirmam lazim oturarak azini acmio

Unknown dedi ki...

Bnm oglumda 15 aylik puturlü kati seyleri yemio surekli bkendirdan gecirip werioz yan disleri cikmadi bazen ondan dioz ama disi cikmayanlarinki bile yiyo bidd oglum uzanark yiyo oturarak birsey yemio azini acmio catala ezerek werdimde uzanarak da bogazinda kalio hemn atio lutfen bnada yardimci olurdaniz sewinirm

Adsız dedi ki...

Lutfen bana da yardimci okursaniz cok sewinim bnm oglumda 15 aylik uzanarak hersey yiyo puturlu ve kati yiyemio ne oturaak uzanark da bogazinda kalio bnde mecbur blendirdan geciorim weriom nasil alistira bilirrim oturarak ve kati seyler yemesine

Unknown dedi ki...

MERHABALAR COK ONCEDEN YAZMISSINIZ AMA YINE DE SIZE YAZMAK SORMAK ISTEDIM SIZIN BUTUN YAZDIKLARINIZI OKUDUM. 39 AYLIK KIZIM VAR SIZIN SORUNLARINIZIN AYNISINI YASIYORUM CIGNMEYI BILMIYOR. BUGUNE KADAR HIC YIYEYECEGI ELINE ALIPTA AGZINA GOTURMEMEIŞTIR. SUREKLI VERDIGIM YIYECEKLER BISKUVUYU SUTLE ISLIYIP YEDIRME, YOGURT VE HAZIR SATILAN PUDINGLER BASKA HICBIR SEY YEMIYOR. AC BIRAKIYORUM KATI YIYECEKLER YEDIRMEYE CALISIYORUM AGALAYIP KACIYOR. AGZINA ALMAK ISTEMIYOR AYRICA KUSMALARIMIZDA VAR DOGDUGUNDAN BERI FIŞKIRARAK KUSAR. KUSMA VE YEMEMESI ICIN HASTANEYE GOTURDUM HALA ARAŞTIRMADAYIZ DAHA BİR SONUCA ULASAMADIK.BEN NE YAPACAGIMI NE TUR YIYECEKLERDEN VERMEYE BAŞLAYACAGIMI BILEMIYORUM VE KIZIMI IKNA EDIPTE AĞZINA BIRŞEY KOYAMIYORUM BUNU DA NASIL BAŞARACAGIMI BILMIYORUM COK CARESIZIM LÜTFEN OKURSANIZ BANA YARDIMCI OLUN...

Unknown dedi ki...

Dil ve konuşma terapisti ya da yutma terapisti diye araştırırsanız sonuç alabilirsiniz

Unknown dedi ki...

Merhaba biliyorum sormuşlar ama ben de sormak istedim benim kızım pilav balık ekmek salam yiyor ancak salatalık elma üzüm havuç ısırıp atıyor sebze yemeği yapıyorum parmak ucu patatesi çiğnemeden yutuyor. Elma veriyorum ısırıp atıyor.Goruyorum bazen kabuğunu çiğneyip atıyor? Yassı makarna oluyor ya uzun onu da yiyor ama katı olanları ısırıp ısırıp atıyor ya da yemek içinde olunca direk yutuyor.ne önerirsiniz? Şu süreçte bir uzman ya da doktora gitmek çok riskli? Sizinle iletişime geçebilir miyim? İki dk konuşsam yeter.

Fatma Yılmaz dedi ki...

Merhaba eski bir yazı ama ben de bu dertten muzdarip olduğum için yazmak istedim benim oğlum 2 yaşında aynı bu şekilde blenderdan geçirmeden yemiyor ağzını kesinlikle açmıyor kaşığı zorla sokuyorum agzina psikolojim çok bozuluyor bazen her yemek yeme zamanı işkence resmen konuşmaması da cabası çaresizce internette bir çözüm ararken buldum burayı ne güzel anlatmışsınız paylasmissiniz Allah razı olsun ama ben aç kalıp zayiflayacak diye çok korkuyorum ya :( zaten zayıf ne yapsam bende gitsemmi çiğneme terapisine bilmiyorum :(

adsizzzz dedi ki...

Merhaba yazınız ilaç gibi geldi benm oğlumda 3 yaşında aslında güzel katı gıda tükettiğini düşünüyorum Bi yandan herşeye rağmen yanlış giden bişeyler var çözemiyorum bizim tek sıkıntımız sulu yemekleri blendır yapmadan tüketemiyor haff çorba kıvamlı olmalı patates fasulye barbunya... Evimizde ne pişerse aklınıza gelen çok denedim tane tane vermeyi öğürmeler kusmalar artık bilinçli direk itirazlar buna nasıl alıştırabilirim peki önerileriniz nedir Tşk. Ederim

Unknown dedi ki...

Bizde 27 aylığız katı gıdaya cok gec gectik. Sonra sonra eline elma armut kek bebe bisküvisi jelibon çikolata gibi katı gıdalar verdim öyle öyle alıştı. Çiğneyip yutabiliyor ama kahvaltıda bulamac aksam sebze püresi dışında hiç bişey yemiyor. Tencere yemeği yemiş degil. Makarna pilav tavuk gibi yemeklerin tadını bilmiyor daha. vermeye calustıgımda agzını acmıyor ve ağlıyor çok inatçı nasıl aşabilirim bilmiyorum. Kek pastayı gayet güzel yiyip çiğnerken agzına bir pirinç kacsa cıkartıyor. Çok ümitsizim

Unknown dedi ki...

Merhaba bizde oglumla cigneme problemi yasiyoruz acaba szinle konusabilir miyim tavsiyelerinize ihtyacimz var bu konuda cok uzuluyoruz size nasil ulasabilirim

melike dedi ki...

yeni yorumlar gelince gözümde yaşla okudum. öncelikle yazan her anneye sarılıyorum ve geçecek diyorum. 2017 de yazmıştım ben de 18 aylıktı kızım. delirme noktasındaydım. şu an 5,5 yaşında ve yeme problemi kalmadı. sadece geç başladığımız için çiğnerken sıkılıyor o kadar :D. bizim çözümümüz kreşe başlamak oldu. kreşe başladı ve aç kaldı. bir gün iki gün değil belki 2 ay 3 ay sabahları çatalla ezilmiş yumurta yediriyordum her lokma arkasına bi kaşık suyla, öğlen için yanına bisküvili süt koyuyordum, bazen içiyor bazen içmiyordu. akşama bi daha yine çorba içine ekmek. o da her lokma arkasına bi kaşık su. zamanla arkadaşlarını göre göre yemeye başladı. aç kaldı zayıfladı ama bunlar olmadan da olmuyor. biraz sabır gerekiyor.